complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Сірчана пробка – що це таке та як її позбутися

24.05.2022

Вушні пробки є найпоширенішою проблемою серед дітей та тих, хто чистить вуха неправильно. Чим небезпечні сірчані пробки у вухах і як відбуваються процедури їх видалення, поговоримо у цьому матеріалі.

Що таке сірчана пробка?

Сірчана пробка у вусі (код H61.2 по МКХ-10) є накопиченням секрету сірчаних залоз понад норми, що призводить до перекриття слухового проходу. Видалити сірчані пробки власноруч неможливо, тому єдиний правильний вихід — звернутися за допомогою до лікаря отоларинголога.

Причини утворення сірчаної пробки

Факторами, що сприяють появі сірчаної пробки, є:

  1. Неправильна гігієна. Ватні палички не рекомендуються через збільшення утворення сірки та її проштовхування вглиб вушної раковини.
  2. Спадкова схильність. Передача збільшеного утворення сірки та більш в’язкого складу секрету може відбуватися генетично.
  3. Постійне застосування зовнішніх засобів, що запихають сірку вглиб вушної раковини (навушники або слуховий апарат).
  4. Професійна діяльність. Робота в пильних кімнатах, а також в умовах низьких та високих температур, збільшує шанси на появу сірчаної пробки.
  5. Літній вік. Більш в’язкий стан вушного секрету пов’язаний зі змінами фізіологічних процесів в організмі.

Види вушних пробок

Залежно від консистенції скупчення сірки вушні пробки поділяються на:

  • сухі та щільні— тверді утворення з темним відтінком (довго перебувають у слуховому проході);
  • м’які — утворені зовсім недавно.

Симптоми утворення сірчаної пробки

До найпоширеніших симптомів появи сірчаної пробки відносяться:

  • порушення координації, запаморочення, головний біль;
  • погіршення гостроти слуху;
  • відчуття болю через здавлювання пробкою барабанної перетинки;
  • шум у вухах, регулярний дзвін, відчуття закладеності.

Діагностика

Діагностичним методом визначення розташування та наявності сірчаної пробки є отоскопія. Консистенція пробки вивчається з допомогою зонда та, відштовхуючись від цих знань, лікар отоларинголог визначає спосіб її видалення.

Як відбувається видалення сірчаної пробки?

Очищення слухового проходу від вушної пробки здебільшого проходить такими способами:

  1. Вимиванням сірчаної пробки. Слуховий канал промивається антисептичними препаратами.
  2. Застосуванням розчинників вушної сірки. Розчинення сірчаних пробок відбувається внаслідок застосування крапель-церуменолітиків.
  3. Вакуум-аспірацією сірчаних пробок. У видаленні субстанції, що залежалася, бере участь прилад аспіратор, що виштовхує пробку шляхом високого тиску.

Профілактика

Профілактичні методи боротьби з вушною сіркою включає правильну гігієну вуха, головним правилом якого є видалення секрету виключно з поверхні вушної раковини та навколо отвору слухового проходу. Попередити підвищену секрецію сірки можна контролюючи рівень холестерину в крові, а також займаючись лікуванням дерматитів, екземи та інших запальних захворювань.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН