Харчова алергія — що це, симптоми, лікування та дієта
07.11.2025
Алергія на деякі категорії продуктів сьогодні стала справжньою проблемою. У населення масово спостерігається патологічна реакція на їжу. І це вносить великі незручності в повсякденне життя таких людей.
Цей стан може проявлятися різноманітними симптомами — від легкого почервоніння до життєво небезпечних станів. Знання про особливості розвитку алергічного механізму допомагає запобігти серйозним ускладненням і зробити життя якомога комфортнішим.
Що таке харчова алергія простими словами
Харчова алергія – це реакція імунної системи на певні компоненти їжі. Найчастіше білкові. У нормі організм нормально сприймає їжу, але при алергії помилково вважає безпечні білки за загрозу і починає з ними боротися.
Алергія на їжу і харчова непереносимість – різні речі. Харчова непереносимість пов’язана з відсутністю в організмі людини певних ферментів. Наприклад, нестача ферментів для засвоєння лактози, глютену.
А ось при алергічній реакції організм виробляє антитіла, які провокують симптоми харчової алергії навіть при мінімальному контакті з алергеном. Харчова алергія – серйозний стан, який потребує уваги та правильного підходу до лікування.
Харчова алергія на обличчі та шкірі
При харчовій алергії симптоми можуть бути найрізноманітнішими. Прояви харчової алергії залежать від стану організму і кількості з’їденого продукту. Реакція може виникнути як в перші хвилини, так і через кілька годин після контакту з продуктом.
Як проявляється цей стан? Найпоширеніший симптом – шкірні прояви. При харчовій алергії висип проявляється у вигляді кропив’янки. Це сверблячі червоні пухирі, які схожі на опік від кропиви. Також на шкірі можуть з’являтися почервоніння, лущення, мокнучі плями.
Харчова алергія на обличчі проявляється у вигляді набряку губ, повік, почервонінням навколо рота. При алергії на їжу симптоми включають також реакції з боку дихальної системи. У людини можуть бути закладеність носа, чхання, закладеність носа. Особливу небезпеку становить набряк гортані, утруднення дихання, наявність свистячого кашлю. У цьому випадку терміново викликайте швидку.
З боку травної системи можливі блювота, нудота, спазми в животі, діарея.
Найнебезпечніший прояв цього стану – анафілаксія. У хворого стрімко падає артеріальний тиск, розвивається набряк дихальних шляхів, можлива втрата свідомості. Без невідкладної медичної допомоги анафілактичний шок призводить до летального результату. Тому при таких симптомах негайно викликайте медиків.
Харчова алергія у дітей та немовлят
Харчова алергія у дитини зустрічається частіше, ніж у дорослих. Проблеми починаються в дитинстві або в ранньому дитячому віці. Харчова алергія у немовлят має свої особливості та потребує особливої уваги батьків. Але хороша новина в тому, що більшість дітей переростають цей стан і в більш дорослому віці він вже не проявляється.
Що робити при харчовій алергії у дитини? Перш за все спостерігайте за реакцією організму малюка при введенні прикорму. У дитини алергія харчова може виникнути вже при першому контакті з новим продуктом. У немовлят може розвинутися алергія на молочні продукти, зокрема на білок коров’ячого молока. У малюка починаються коліки, висипання, зригування, в калі можуть бути домішки крові.
Молодші діти часто страждають від реакцій на основні харчові групи. Батьки повинні знати, на які продукти може бути алергія, щоб вчасно розпізнати проблему. Скринінг харчової алергії fx5 – це комплексний аналіз, який допомагає виявити найпоширеніші алергени у дитини.
У дорослих рідко ця проблема рідко проходить сама по собі. Якщо реакція на їжу з’явилася вже в дорослому віці, швидше за все вона залишиться на все життя. Цікаво, що симптоми можуть розвинутися навіть у тому випадку, якщо людина десятиліттями вживала цю їжу і її нічого не турбувало. Таке часто відзначають жінки під час вагітності або після пологів.
Вагітність, менопауза, похилий вік, професійна діяльність – все це впливає на виникнення реакції на їжу. Організм дорослого частіше не переносить рибу, морепродукти, горіхи. Цікаво, що існує зв’язок між наявністю у людини алергії на пилок і реакцією на деякі фрукти. Останні можуть містити білки, які схожі на пилкові алергени.
Найпоширеніші харчові алергени
Патологічну реакцію організму може спровокувати будь-який продукт. Але існує перелік найпоширеніших алергенів:
- Молоко і молочні продукти – алергія на молоко найчастіше виникає у дітей. Це пов’язано з тим, що молоко містить білок казеїн і сироваткові протеїни. Алергія на молочні продукти може зберігатися протягом усього життя.
- Яйця – алергія на яйця виникає найчастіше через білок. На жовток організм в більшості випадків реагує нормально.
- Арахіс і горіхи – алергія на горіхи одна з найнебезпечніших. Чи може бути алергія на горіхи настільки серйозною? Так, вона здатна викликати симптоми, які можуть призвести до анафілаксії. При алергії на горіхи симптоми включають набряк обличчя, кропив’янку, ускладнене дихання. До алергенів відносяться кеш’ю, мигдаль, фундук, волоські горіхи.
- Риба і морепродукти – алергія на рибу дуже поширена і має виражені симптоми. За наявності алергії на рибу симптоми можуть проявитися вже через кілька хвилин після вживання. Алергія на червону рибу зустрічається особливо часто. Алергія на морепродукти також становить серйозну проблему для багатьох людей.
- Пшениця та інші злакові – наявність харчової реакції на злакові вимагає ретельного підбору раціону через широку поширеність злаків у продуктах.
- Соя – патологічна реакція на сою може виникати у дітей.
- Насіння кунжуту – відносно новий, але поширений алерген.
- Алергія на червоні продукти (томати, полуниця, червоний перець) також досить поширена, особливо у дітей.
Як діагностують харчову алергію
Коли після вживання деяких продуктів з’явилися симптоми харчової алергії, це привід для візиту до лікаря. Якщо у вас з’явилися висипи, свербіж шкіри чи інші дерматологічні проблеми — запишіться на консультацію дерматолога Complimed, щоб отримати професійну оцінку та лікування.
Спочатку лікар-алерголог збирає детальний анамнез. Він з’ясовує, після яких продуктів харчування і як швидко з’являється реакція, чи є спадкова схильність.
Потім лікар призначає додаткові тести: шкірні проби, аналізи крові на специфічні імуноглобуліни Е до різних харчових білків. Також алерголог може вдатися до методу, коли під його контролем пацієнт з’їдає продукт, а потім фахівець відстежує реакцію організму.
У повсякденному житті дуже ефективний харчовий щоденник. Ви записуєте в нього всі продукти, які вживаєте протягом дня. Вказується час прийому їжі, назву і склад страв, розмір порції. Паралельно відзначаємо будь-які симптоми – висипання, почервоніння, свербіж, проблеми з травленням, зміни дихання. Через кілька тижнів ведення такого обліку ви визначите продукт, який провокує появу симптомів. Таблиця продуктів при харчовій алергії, складена на основі щоденника, допомагає зрозуміти, яких інгредієнтів краще уникати в раціоні.

Як лікувати харчову алергію та яку дієту обрати
Лікування цього стану передбачає тільки комплексний підхід. Головний принцип терапії – повне виключення алергену з раціону. Препаратів, які допоможуть повністю позбавити від проблеми на сьогодні немає. Але деякі медикаменти здатні знизити прояви харчової алергії та запобігти ускладненням.
Пацієнту призначають антигістамінні препарати, які блокують вироблення гістаміну і знімають набряк, свербіж, почервоніння.
Людям, у яких в минулому були важкі реакції і анафілаксія, рекомендується носити з собою автоін’єктор з адреналіном. За допомогою цього пристрою можна швидко надати собі допомогу до приїзду швидкої.
Популярність набирає алерген-специфічна імунотерапія. Її суть – привчити організм не реагувати на продукт шляхом поступового збільшення доз алергену. Така терапія демонструє обнадійливі результати.
Елімінаційна дієта — основа лікування
Дієта при харчовій алергії – це основа успішного лікування. Основний принцип – повне виключення алергену з раціону. Елімінаційна дієта при харчовій алергії передбачає послідовне виключення потенційних алергенів для виявлення проблемного продукту. Для цього необхідно уважно читати склад, оскільки підступний продукт часто ховається у відомих нам стравах і напівфабрикатах.
Що їсти при харчовій алергії? Це залежить від того, який саме продукт викликає симптоми. При алергії на молочні продукти доведеться відмовитися не тільки від молока, але і від його похідних – сметани, сиру, сиру і вершкового масла. А також уважно читати етикетки. Альтернатива коров’ячому молоку – рослинне (вівсяне, мигдальне, кокосове).
Якщо ви виключаєте з раціону яйця, пам’ятайте, що вони входять до складу багатьох кондитерських виробів, майонезу. Алергія на продукти злакової групи вимагатиме переходу на безглютенову дієту. У випічці можна використовувати гречане, рисове, кукурудзяне борошно.
Попри виключення деяких продуктів, ваше харчування все одно повинно залишатися збалансованим і здоровим. Замініть алергени на продукти, рівноцінні за харчовою цінністю виключеним.
Рибу добре замінять насіння льону, чіа. Вони містять омега-три жирні кислоти, які є в рибі. Нестачу кальцію при відмові від молочних продуктів компенсують листові овочі, броколі, насіння кунжуту.
Поради лікарів і профілактика
Педіатри радять не відкладати знайомство немовляти з потенційно небезпечними продуктами. Їх правильне і поступове введення у віці від 4 до 6 місяців сприяє формуванню толерантності до таких інгредієнтів. Але перед введенням в раціон малюка риби, яєць, горіхів обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Якщо у дорослого вже встановлена патологічна реакція, єдиний спосіб – це уникнення контакту з продуктом. Завжди носіть з собою антигістамінний препарат. При читанні етикеток звертайте увагу не тільки на очевидні назви, але і на похідні алергенів.
У ресторані завжди попереджайте офіціанта про особливості свого харчування.
Періодично відвідуйте алерголога. Тестування допомагає відстежувати реакції та по можливості розширювати раціон.
Дотримання рекомендацій, огляди лікаря і прийом медикаментів допомагають знизити ризик виникнення ускладнень. Головне – не ігноруйте симптоми та вчасно звертайтеся до фахівця.

Последние новости
Алергія на деякі категорії продуктів сьогодні стала справжньою проблемою. У населення масово спостерігається патологічна реакція на їжу. І це вносить великі незручності в повсякденне життя таких людей. Цей стан може проявлятися різноманітними симптомами — від легкого почервоніння до життєво небезпечних станів. Знання про особливості розвитку алергічного механізму допомагає запобігти серйозним ускладненням і зробити життя якомога […]
Коли наш організм стикається з хвороботворними бактеріями і вірусами, на допомогу поспішає вірний помічник – імунітет. Його головне завдання – боротьба з небажаними для нашого організму клітинами і мікроорганізмами. У цій статті ми докладно розповімо, як працює ця система, як зміцнити імунітет, щоб рідше хворіти і чи потрібна вакцинація. Що таке імунітет простими словами Імунітет […]
Що таке гемангіома Гемангіома – доброякісне утворення на шкірі. Воно складається з кровоносних судин, що розрослися. Може виникати на будь-якій ділянці тіла. На відміну від інших шкірних дефектів, у випадку гемангіоми причини її появи не вивчені повністю. У малюків вона з’являється через неправильний розвиток кровоносних судин в утробі. У дорослих – через гормональні зміни, травми, […]
Багато з нас чули про радикуліт. Ним часто страждають люди старшого віку. Але що це таке? Звідки він виникає і чому доставляє стільки неприємностей? Розберемося в цій статті. Що таке радикуліт Радикуліт – це запалення корінців спинномозкових нервів. Виникає при здавлюванні або подразненні корінців там, де вони виходять з хребетного каналу. Хронічний радикуліт – це […]
Що таке ротавірусна інфекція? Ротавірусна інфекція — це вірусне захворювання, внаслідок якого уражається шлунково-кишковий тракт. Це призводить до розвитку гострої кишкової інфекції з характерними проявами діареї, блювання та зневоднення. Ротавірус (Rotavirus): основні факти Що таке ротавірус з наукового погляду? Ротавірус належить до родини Reoviridae і є двониткованим РНК-вірусом. Цей мікроорганізм має колесоподібну форму вірусної частинки. […]



