complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Трахеїт — що це, причини, симптоми, лікування

15.09.2023

Що таке трахеїт?

Трахеїт — це запальне захворювання трахеї, трубчастого органу, який з’єднує гортань із бронхами. Цей патологічний процес найчастіше спричинений інфекцією та супроводжується сильним кашлем, а також набряком слизової оболонки трахеї.

Види трахеїту

Існує два види цієї хвороби:

  1. Гострий: розвивається раптово і супроводжується яскраво вираженими симптомами. Викликається вірусами або бактеріями. Також може розвинутися внаслідок вдихання сухого чи холодного повітря.
  2. Хронічний: виникає внаслідок недолікованого гострого стану. Характеризується тривалим перебігом і періодичними загостреннями. До цієї форми схильні люди, які зловживають алкоголем, а також курці.

Основний шлях зараження — контакт з інфікованою людиною, а також вдихання дуже холодного повітря.

Причини трахеїту

До поширених причин виникнення цього захворювання належать:

  • респіраторні захворювання — грип, застуда;
  • бактеріальні інфекції — Streptococcus pneumoniae і Haemophilus influenzae;
  • вплив подразнювальних чинників — куріння, забруднене повітря, алергени;
  • знижений імунітет;
  • часті переохолодження.

Для запобігання розвитку запалення необхідно стежити за своїм здоров’ям, уникати провокаційних чинників.

Симптоми трахеїту

Захворювання супроводжується такими симптомами:

  • сильний кашель під час вдиху та сміху;
  • наявність мокротиння;
  • біль у горлі та грудях;
  • хрипкий і низький голос;
  • прискорене дихання;
  • підвищена температура тіла;
  • загальна слабкість.

За наявності цих симптомів необхідно звернутися до лікаря. Тільки своєчасна терапія не дасть змоги гострому стану перейти в хронічний.

Діагностика трахеїту

Діагностикою цього захворювання займається отоларинголог. Під час обстеження пацієнта лікар використовує ларингоскоп — для огляду слизової трахеї та виявлення патологічних змін. Також прослуховується грудна клітка і легені на наявність хрипів. Додатково пацієнту призначається загальний аналіз крові та аналіз мазка мокротиння для виявлення збудників інфекції.

Лікування трахеїту

Лікування трахеїту залежить від виду і причини його виникнення. Для усунення патології лікар призначає відповідну терапію, яка містить в собі прийом таких препаратів:

  • противірусні;
  • муколітичні;
  • антибіотики;
  • жарознижувальні.

Також хворому призначається рясне пиття та інгаляції. Під час терапії пацієнту необхідно відмовитися від куріння, вживання алкоголю. Харчування має бути збалансованим, висококалорійним, багатим на вітаміни та мікроелементи. Неухильне дотримання рекомендацій лікаря допоможе швидше й ефективніше впоратися з цим неприємним захворюванням.

Профілактика трахеїту

Для запобігання розвитку цієї недуги рекомендується:

  1. Уникати контакту з хворими на респіраторні інфекції.
  2. Підтримувати здоров’я імунної системи.
  3. Уникати вдихання дуже холодного і сухого повітря.
  4. Займатися спортом, загартовуватися.
  5. Правильно харчуватися, вживати більше свіжих фруктів, овочів і ягід.

Пам’ятайте, що захворюванню набагато легше запобігти, ніж лікувати його. А за наявності ознак інфекції варто якомога швидше звернутися до лікаря — для призначення лікування та запобігання розвитку ускладнень.

Последние новости

03.10.2024Що таке розацеа: причини, симптоми та лікування

Що таке розацеа? Розацеа — це запальне захворювання шкіри, яке здебільшого вражає центральну частину обличчя. Ця хвороба розацеа характеризується періодичними загостреннями та ремісіями, що значно впливає на якість життя пацієнтів. Розацеа на обличчі проявляється у вигляді стійкого почервоніння, видимих розширених кровоносних судин (телеангіектазій) та запальних елементів, які часто називають рожевими вуграми. Це захворювання найчастіше зустрічається […]

03.10.2024Мігрень: що це, причини, симптоми та лікування

Що таке мігрень? Мігрень — це складне неврологічне захворювання, яке вражає мільйони людей по всьому світу. Ця недуга  – це не просто сильний головний біль, а комплексний стан, що характеризується періодичними нападами інтенсивного, часто пульсуючого болю, який зазвичай локалізується в одній половині голови. Мігренню страждає близько 12% населення, причому жінки схильні до цього захворювання втричі […]

03.10.2024Що таке застуда — причини, симптоми та лікування

Що таке застуда? Застуда — вірусне захворювання верхніх дихальних шляхів, яке характеризується запаленням слизової оболонки носа, горла та придаткових пазух носа. Важливо розуміти, що застуда — це не одне конкретне захворювання, а група схожих симптомів, викликаних різними вірусами. Ця недуга зазвичай не є серйозним захворюванням, але може значно впливати на якість життя людини протягом кількох […]

03.10.2024Хвороба Крона — що це, симптоми та лікування

Що таке хвороба Крона? Хвороба Крона — це хронічне запальне захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), яке належить до групи запальних захворювань кишківника (ЗЗК). Ця патологія може уражати будь-яку частину ШКТ — від рота до ануса, хоча найчастіше вражає термінальний відділ тонкої кишки та товсту кишку. Особливістю цієї патології є те, що запалення може проникати через усі […]

30.09.2024Зробіть собі особливий подарунок!

Ми пропонуємо проходження комплексного гінекологічного обстеження за приємною ціною як для жінок репродуктивного віку, так і для жінок віком 45+ років.  Пакет для жінок репродуктивного віку: Вартість — 2 300 грн замість 2 950 грн. Пакет для жінок 45+: Вартість — 3 800 грн замість 4 810 грн. Дбайте про себе з любов’ю та турботою […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН