complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Трахеїт — що це, причини, симптоми, лікування

15.09.2023

Що таке трахеїт?

Трахеїт — це запальне захворювання трахеї, трубчастого органу, який з’єднує гортань із бронхами. Цей патологічний процес найчастіше спричинений інфекцією та супроводжується сильним кашлем, а також набряком слизової оболонки трахеї.

Види трахеїту

Існує два види цієї хвороби:

  1. Гострий: розвивається раптово і супроводжується яскраво вираженими симптомами. Викликається вірусами або бактеріями. Також може розвинутися внаслідок вдихання сухого чи холодного повітря.
  2. Хронічний: виникає внаслідок недолікованого гострого стану. Характеризується тривалим перебігом і періодичними загостреннями. До цієї форми схильні люди, які зловживають алкоголем, а також курці.

Основний шлях зараження — контакт з інфікованою людиною, а також вдихання дуже холодного повітря.

Причини трахеїту

До поширених причин виникнення цього захворювання належать:

  • респіраторні захворювання — грип, застуда;
  • бактеріальні інфекції — Streptococcus pneumoniae і Haemophilus influenzae;
  • вплив подразнювальних чинників — куріння, забруднене повітря, алергени;
  • знижений імунітет;
  • часті переохолодження.

Для запобігання розвитку запалення необхідно стежити за своїм здоров’ям, уникати провокаційних чинників.

Симптоми трахеїту

Захворювання супроводжується такими симптомами:

  • сильний кашель під час вдиху та сміху;
  • наявність мокротиння;
  • біль у горлі та грудях;
  • хрипкий і низький голос;
  • прискорене дихання;
  • підвищена температура тіла;
  • загальна слабкість.

За наявності цих симптомів необхідно звернутися до лікаря. Тільки своєчасна терапія не дасть змоги гострому стану перейти в хронічний.

Діагностика трахеїту

Діагностикою цього захворювання займається отоларинголог. Під час обстеження пацієнта лікар використовує ларингоскоп — для огляду слизової трахеї та виявлення патологічних змін. Також прослуховується грудна клітка і легені на наявність хрипів. Додатково пацієнту призначається загальний аналіз крові та аналіз мазка мокротиння для виявлення збудників інфекції.

Лікування трахеїту

Лікування трахеїту залежить від виду і причини його виникнення. Для усунення патології лікар призначає відповідну терапію, яка містить в собі прийом таких препаратів:

  • противірусні;
  • муколітичні;
  • антибіотики;
  • жарознижувальні.

Також хворому призначається рясне пиття та інгаляції. Під час терапії пацієнту необхідно відмовитися від куріння, вживання алкоголю. Харчування має бути збалансованим, висококалорійним, багатим на вітаміни та мікроелементи. Неухильне дотримання рекомендацій лікаря допоможе швидше й ефективніше впоратися з цим неприємним захворюванням.

Профілактика трахеїту

Для запобігання розвитку цієї недуги рекомендується:

  1. Уникати контакту з хворими на респіраторні інфекції.
  2. Підтримувати здоров’я імунної системи.
  3. Уникати вдихання дуже холодного і сухого повітря.
  4. Займатися спортом, загартовуватися.
  5. Правильно харчуватися, вживати більше свіжих фруктів, овочів і ягід.

Пам’ятайте, що захворюванню набагато легше запобігти, ніж лікувати його. А за наявності ознак інфекції варто якомога швидше звернутися до лікаря — для призначення лікування та запобігання розвитку ускладнень.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН