complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Трахеїт — що це, причини, симптоми, лікування

15.09.2023

Що таке трахеїт?

Трахеїт — це запальне захворювання трахеї, трубчастого органу, який з’єднує гортань із бронхами. Цей патологічний процес найчастіше спричинений інфекцією та супроводжується сильним кашлем, а також набряком слизової оболонки трахеї.

Види трахеїту

Існує два види цієї хвороби:

  1. Гострий: розвивається раптово і супроводжується яскраво вираженими симптомами. Викликається вірусами або бактеріями. Також може розвинутися внаслідок вдихання сухого чи холодного повітря.
  2. Хронічний: виникає внаслідок недолікованого гострого стану. Характеризується тривалим перебігом і періодичними загостреннями. До цієї форми схильні люди, які зловживають алкоголем, а також курці.

Основний шлях зараження — контакт з інфікованою людиною, а також вдихання дуже холодного повітря.

Причини трахеїту

До поширених причин виникнення цього захворювання належать:

  • респіраторні захворювання — грип, застуда;
  • бактеріальні інфекції — Streptococcus pneumoniae і Haemophilus influenzae;
  • вплив подразнювальних чинників — куріння, забруднене повітря, алергени;
  • знижений імунітет;
  • часті переохолодження.

Для запобігання розвитку запалення необхідно стежити за своїм здоров’ям, уникати провокаційних чинників.

Симптоми трахеїту

Захворювання супроводжується такими симптомами:

  • сильний кашель під час вдиху та сміху;
  • наявність мокротиння;
  • біль у горлі та грудях;
  • хрипкий і низький голос;
  • прискорене дихання;
  • підвищена температура тіла;
  • загальна слабкість.

За наявності цих симптомів необхідно звернутися до лікаря. Тільки своєчасна терапія не дасть змоги гострому стану перейти в хронічний.

Діагностика трахеїту

Діагностикою цього захворювання займається отоларинголог. Під час обстеження пацієнта лікар використовує ларингоскоп — для огляду слизової трахеї та виявлення патологічних змін. Також прослуховується грудна клітка і легені на наявність хрипів. Додатково пацієнту призначається загальний аналіз крові та аналіз мазка мокротиння для виявлення збудників інфекції.

Лікування трахеїту

Лікування трахеїту залежить від виду і причини його виникнення. Для усунення патології лікар призначає відповідну терапію, яка містить в собі прийом таких препаратів:

  • противірусні;
  • муколітичні;
  • антибіотики;
  • жарознижувальні.

Також хворому призначається рясне пиття та інгаляції. Під час терапії пацієнту необхідно відмовитися від куріння, вживання алкоголю. Харчування має бути збалансованим, висококалорійним, багатим на вітаміни та мікроелементи. Неухильне дотримання рекомендацій лікаря допоможе швидше й ефективніше впоратися з цим неприємним захворюванням.

Профілактика трахеїту

Для запобігання розвитку цієї недуги рекомендується:

  1. Уникати контакту з хворими на респіраторні інфекції.
  2. Підтримувати здоров’я імунної системи.
  3. Уникати вдихання дуже холодного і сухого повітря.
  4. Займатися спортом, загартовуватися.
  5. Правильно харчуватися, вживати більше свіжих фруктів, овочів і ягід.

Пам’ятайте, що захворюванню набагато легше запобігти, ніж лікувати його. А за наявності ознак інфекції варто якомога швидше звернутися до лікаря — для призначення лікування та запобігання розвитку ускладнень.

Последние новости

05.07.2024Остеохондроз — що це, види, симптоми, лікування

Що таке остеохондроз? Остеохондроз — це дегенеративно-дистрофічне захворювання хребта, що характеризується ураженням міжхребцевих дисків і прилеглих тканин. За цієї патології відбувається порушення обмінних процесів у міжхребцевих дисках, що призводить до їхньої втрати еластичності та здатності амортизувати навантаження. Остеохондроз хребта є одним із найпоширеніших захворювань опорно-рухового апарату. Воно може виникнути в будь-якому віці, але найчастіше діагностується […]

05.07.2024Геморой: що це, види, симптоми, лікування

Що таке геморой? Геморой — це захворювання, що характеризується патологічним розширенням і запаленням гемороїдальних вен, розташованих у прямій кишці та анальному каналі. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ 10) геморой посідає окреме місце, що підкреслює його поширеність і важливість для медичної практики. Геморой може суттєво впливати на якість життя пацієнтів, спричиняючи фізичні та психологічні проблеми. Класифікація […]

05.07.2024Що таке камені в нирках — причини, симптоми, лікування

Що таке камені в нирках? Камені в нирках, також відомі як сечокам’яна хвороба (МКХ-10) або нефролітіаз, являють собою серйозне урологічне захворювання, що характеризується утворенням твердих конкрементів у нирках або сечовивідних шляхах. Ці утворення формуються з різних мінералів і солей, які в нормі розчинені в сечі, але за певних умов починають кристалізуватися й об’єднуватися в більші […]

05.07.2024Як проходить огляд у ревматолога

Хто такий ревматолог? Ревматолог — це лікар, який спеціалізується на діагностиці та лікуванні захворювань опорно-рухового апарату та сполучної тканини. У своїй роботі ревматологи використовують різні методи діагностики, наприклад, фізичний огляд, лабораторні аналізи та візуалізаційні дослідження. На основі отриманих даних вони розробляють індивідуальні плани лікування, які можуть включати медикаментозну терапію, фізіотерапію та інші методи. Значення первинного […]

Денситометрия - Complimed
25.06.2024Денситометрія в Complimed з використанням R.E.M.S. технології, заснованої на ехографічному скануванні

Що таке денситометрія? Денситометрія — це метод дослідження щільності кісткової тканини для діагностики остеопорозу. Остеопороз — системне скелетне захворювання, для якого характерне порушення мікроархітектоніки кісткової тканини, що призводить до зниження міцності (підвищення крихкості) кісток і, як наслідок, до збільшення ризику переломів. Зміни в кістках відбуваються постійно: стара кісткова тканина руйнується, а на її місці утворюється […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН