complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Аритмія – що це, причини, симптоми та лікування

05.07.2022

Середній вік людей, схильних до захворювань серцево-судинної системи, з кожним роком неухильно молодіє. І першим серйозним дзвіночком для кожного може стати наявність аритмії. Що це таке?

Аритмія (I47 — I49 за МКХ-10) — це зміна регулярного ритму серця. Зміна може мати різний характер: від патологічного уповільнення частоти скорочень серцевого м’яза до надмірного прискорення. До серцевої аритмії відносять асинхронне скорочення окремих частин серця (шлуночків та передсердя), а також нерегулярне серцебиття та пропуск ударів.

Причини аритмії

Існує кілька основних причин розвитку патології:

  1. Проблеми з проведенням електричного імпульсу — з’єднання від передсердя до шлуночків утруднено (у медичній термінології такий ефект називається блокадою серця).
  2. Проблеми з ініціюванням електричного імпульсу — причина може полягати як у наявності конкурентного імпульсу в іншому місці, так і порушенні нормальної роботи синусового вузла.

До того ж розвитку патологічного стану серця сприяє:

  • спадкова схильність;
  • наявність серцевих захворювань;
  • ненормована кількість стресових станів на роботі (аритмія на нервовому ґрунті);
  • висока активність щитоподібної залози;
  • високий кров’яний тиск;
  • зловживання алкоголем;
  • вживання деяких медикаментів (наприклад, деконгестантів);
  • відчуття тяжкості після прийому їжі, здуття живота, скупчення газів (аритмія після їжі).

Симптоми аритмії

До найпоширеніших симптомів та ознак аритмії відносяться:

  1. Болі у грудях.
  2. Прискорене (тахікардія) або загальмоване (брадикардія) серцебиття.
  3. Запаморочення.
  4. Задишка (диспное).
  5. Непритомні стани чи втрата свідомості.

Однак, деякі типи патології можуть протікати без відчутних ознак. Про них якраз і поговоримо у наступному розділі.

Типи аритмії

Основними видами аритмії є:

  • миготлива аритмія — порушення серцевого ритму, для якого характерне нерегулярне або хаотичне скорочення міокарда передсердь;
  • синусова (систолічна) аритмія — патологія, яка виражається в порушенні ритму та частоти серцевих скорочень (при цьому порядок скорочення шлуночків і передсердь перебуває в нормі);
  • шлуночкова аритмія — порушення серцевого ритму, яке відбувається у шлуночку серця (відбувається фібриляція шлуночків). У разі ненадання оперативної допомоги існує реальна загроза смерті;
  • пароксизмальна аритмія — тахікардія, що раптово виникла (частота серцевих скорочень від 140 до 220 і більше ударів на хвилину) без втрати регулярності, яка може тривати як кілька секунд, так і пару діб. Може бути спричинена фібриляцією передсердь.

Класифікації аритмії також включає дихальний тип захворювання (є різновидом синусової патології), який проявляється підвищенням частоти серцевих скорочень (ЧСС) при вдиху та її зменшенням при видиху.

Чим небезпечна аритмія та її наслідки

Небезпека патологічного стану полягає у наданні негативного впливу на роботу серця. Зокрема, йдеться про виснаження серцевого м’яза, яке тягне за собою збільшення розміру порожнин серця, та порушення функціонування клапанного апарату.

Діагностика аритмії

Виявити навіть безсимптомну хворобу може лише кваліфікований лікар-кардіолог. Знайти відповідного лікаря можна лише у спеціалізованих медустановах, наприклад, у комплексній клініці Complimed.

Основні діагностичні методи порушення серцевого ритму включають:

  1. Застосування стетоскопа — вислуховування (аускультація) звуків, що походять від серця.
  2. Проходження електрокардіограми — зображення графіка електричної активності серця (виявлення можливої ​​аритмії на ЕКГ).
  3. Електрофізіологічне дослідження (ЕФД) — пошук м’язової тканини, що викликає аномальну електричну активність, шляхом пропускання електродів через тонкі трубки в кровоносній судині ноги, що прямують до серця.

Перша допомога при нападі аритмії

Надання першої допомоги за наявності нападу аритмії полягає у застосуванні дефібриляторів — спеціальних пристроїв, які перезапускають заблоковані м’язи серця за допомогою електричних ударів у груди. Переважно застосовується у разі дефібриляції шлуночків не більше ніж за 4 хвилини після нападу (інакше людина може померти).

Найчастіше під дефібриляторами мають на увазі зовнішні пристрої, проте зараз вже існують автоматичні дефібрилятори/кардіовертери (AICD), що імплантуються, розміром з кардіостимулятор. З їхньою допомогою небезпечна фібриляція може виявитися та ліквідуватися, не завдаючи відчутної шкоди серцю.

Лікування аритмії

Перед початком процесу лікування патології важливо записатися та пройти консультацію у лікаря-кардіолога.

Своєю чергою саме лікування аритмії передбачає кілька підходів:

  • медикаментозне лікування. Прийом різних ліків (антиаритмічні препарати, бета-адреноблокатори, блокатори кальцієвих каналів) для нормалізації серцевого ритму;
  • радіочастотна абляція. Руйнування патологічних тканин відбувається шляхом посилання радіохвиль через тонкі катетери, які проводяться прямо до серця. Забезпечують такий метод лікування спеціальні кардіостимулятори, які можуть опрацювати до 15 років на одному заряді.

Профілактика аритмії

Профілактика аритмії включає повну відмову від усіх можливих негативних факторів впливу. При цьому не менш важливо дотримуватися здорового способу життя при аритмії та сформувати правильний раціон.

Так, неправильний режим харчування може спричинити підвищення рівня холестерину в крові, що провокує розвиток атеросклерозу судинної системи. Останній якраз і є найчастішою причиною розвитку порушень нормального ритму серця, а також інших змін або порушень у його роботі. Саме тому важливо дотримуватись спеціальної дієти: вживати достатню кількість молочної продукції невисокої жирності, овочів, фруктів, злаків, свіжої зелені, корисну та натуральну їжу (приготовлену в духовці або на пару). Водночас необхідно зменшити споживання або виключити з раціону надто солону, гарячу, жирну, гостру, солодку їжу, а також міцну каву та чай.

Кардинальна зміна способу життя також одна із ключових профілактичних чинників. Йдеться про помірне фізичне навантаження при аритмії серця, що сприяє поліпшенню роботи серця та зміцненню імунітету. Тим часом вона передбачає виконання вправ, щоб уникнути нападу аритмії, та спеціальної дихальної гімнастики.

Одним із ключових факторів появи проблем із серцевим ритмом є наявність зайвої ваги. Тому дуже важливо підтримувати масу тіла в межах норми та, у разі потреби, коригувати її. Все це гарантує вищезазначені методи профілактики патологічного стану.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН