complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

29.03.2024

Що таке стенокардія?

Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню.

Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних вправ, підйому сходами або емоційного збудження, і можуть віддавати в ділянку лівого плеча, шиї, нижню щелепу, між лопаток, а також ліву підлопаткову ділянку.

Цей стан є однією з форм ішемічної хвороби серця і вказує на підвищений ризик серцевого нападу (інфаркту міокарда).

Класифікація стенокардії

Існує кілька класифікацій недуги, одна з яких описана в міжнародній класифікації хвороб Десятого перегляду (МКХ-10).

  1. Нестабільна стенокардія (I20.0 за МКХ-10):
    1. Наростальна, напруги, що вперше виникла, напруги, що прогресує.
    2. Проміжний коронарний синдром.
    3. Передінфарктний синдром.
  2. Стенокардія з документально підтвердженим спазмом (I20.1 за МКХ-10):
    1. Ангіоспастична, Принцметала, зумовлена спазмом, варіантна.
  3. Інші форми стенокардії (I20.8 за МКХ-10):
    1. Стенокардія напруги.
    2. Коронарний синдром повільного потоку.
    3. Стабільна стенокардія.
    4. Стенокардія.
  4. Стенокардія неуточнена (I20.9 за МКХ-10):
    1. Синтаза оксиду азоту (NOS), серцева.
    2. Ангінозний синдром.
    3. Ішемічні болі в грудях.

Ознайомившись із детальною систематикою, давайте також розберемо різновиди цього клінічного стану.

Види стенокардії

Що стосується видів клінічного синдрому, то вони розрізняються за кількома параметрами. Так, залежно від форми синдрому існують:

  • стабільна (стенокардія напруги) – проявляється нападами болю в грудях, що виникають під час фізичного навантаження або емоційного стресу і вщухають під час відпочинку або після прийому нітрогліцерину під язик. Без ускладнень не становить прямої загрози для життя;
  • нестабільна (вперше виникла, поступальна, рання постінфарктна (післяопераційна)) – не має чіткого зв’язку з фізичною активністю, може виникати спонтанно, навіть у стані спокою, характеризується важчим і непередбачуваним перебігом, збільшенням частоти та інтенсивності нападів, що вимагає негайного медичного втручання;
  • спонтанна (варіантна) стенокардія (стенокардія Принцметала) – виникає через спазм коронарних артерій, зазвичай у стані спокою.

Також існує окремий класифікатор ішемічної хвороби серця від групи експертів ВООЗ, який розподіляє клінічний стан на:

  • стенокардію напруження (що вперше виникла, стабільну (із зазначенням функціонального класу), що прогресує);
  • стенокардію спокою (варіантну, спонтанну), з виділенням особливої, рідкісної форми медичної проблеми – стенокардію Принцметала.

Причини стенокардії

Така медична наука, як кардіологія, визначає основною причиною такого стану атеросклероз коронарних артерій, що спричиняє їхнє звуження та, таким чином, ускладнює кровообіг у серці. Іншими каталізаторами клінічного процесу також вважаються розшарування аорти, спазм та емболія коронарної артерії, анатомічні дефекти судин та зміни в коронарних артеріях при порушенні обміну речовин.

Факторами ризику, що сприяють розвитку синдрому, є паління, високий рівень холестерину в крові, гіпертонія, цукровий діабет, ожиріння, малорухливий спосіб життя і стрес.

Симптоми стенокардії

Коли варто звернутися до кардіолога? Відповідь на це запитання очевидна, якщо ви помітили в себе одну з таких ознак клінічного стану:

  1. Задишка в поєднанні з різким болем, що поширюється на ліве плече або всю ліву верхню кінцівку
  2. Больові відчуття в грудях, які можуть поширюватися на ліву руку, шию, щелепу, праве плече, міжлопаткову ділянку спини, а також надчеревну ділянку.
  3. Прискорене биття серця.
  4. Диспепсичні розлади (печія, нудота, кольки, блювання).
  5. Загальна слабкість, пітливість, відчуття страху.

У разі виявлення подібної симптоматики негайно зверніться по допомогу кваліфікованого фахівця та в жодному разі не намагайтеся самостійно придушити симптоми народними методами з інтернету!

Ускладнення стенокардії

До найбільш серйозних наслідків такого стану варто віднести:

  • розвиток атеросклерозу;
  • серцеву недостатність;
  • порушення ритму серця;
  • інфаркт міокарда;
  • раптову смерть.

Ускладнення значно знижують якість життя пацієнта, а їхній ризик відчутно підвищується за нестабільної форми клінічного синдрому.

Перша допомога під час стенокардії

Перша допомога в разі нападу цього синдрому включає необхідність припинити фізичну активність потерпілому, допомогти прийняти сидяче положення, забезпечити людині приплив свіжого повітря і дати прийняти нітрогліцерин під язик.

Якщо болі не минають протягом кількох хвилин після прийому нітрогліцерину, необхідно викликати швидку допомогу, оскільки це може вказувати на початок розвитку серйознішого процесу – інфаркту міокарда.

Діагностика стенокардії

Для встановлення діагнозу збираються скарги пацієнта, анамнез і проводиться фізикальний огляд лікарем-кардіологом. Крім того, фахівець призначає низку аналізів, що дають змогу визначити наявність анемії, відхилення від норм артеріального тиску, ліпідних розладів у пацієнта, недостатньої активності щитоподібної залози.

Діагностика цього стану також не обходиться без таких процедур:

  • електрокардіограма (ЕКГ);
  • УЗД серця (ехокардіографія);
  • коронарна ангіографія;
  • проведення навантажувальних тестів (тредміл-тест, велоергометрія).

За необхідності пацієнта направляють на проходження комп’ютерної томографії (КТ) і магнітно-резонансної томографії (МРТ). Ці методи допомагають оцінити ступінь ураження коронарних артерій і функціональний стан серця.

Лікування стенокардії

Лікування стенокардії серця спрямоване на поліпшення кровопостачання міокарда, зниження частоти та інтенсивності нападів, а також запобігання можливим ускладненням.

Як лікувати стенокардію? Спочатку лікар може призначити медикаментозну терапію, що передбачає приймання нітратів, бета-блокаторів, антагоністів кальцію та антиагрегантів.

Однак якщо консервативне лікування не дає бажаного результату, пацієнту може призначатися один із методів оперативного втручання хірургів:

  1. Ангіопластика зі встановленням стента – механічне розширення просвітів судини.
  2. Коронарне шунтування – відновлення кровотоку в артеріях серця шляхом обходу місця звуження коронарної судини за допомогою судинних протезів (шунтів).

Вибір методу лікування залежить від типу і тяжкості синдрому, а також від загального стану здоров’я пацієнта. За такого клінічного стану потрібне систематичне відвідування досвідченого лікаря-кардіолога для контролю самопочуття і стану.

Профілактика стенокардії

Профілактичні методи боротьби з виникненням цього синдрому включають:

  • відмова від куріння тютюну;
  • контроль рівня холестерину;
  • контроль артеріального тиску;
  • контроль цукрового діабету;
  • зниження ваги при ожирінні та її підтримання в нормі;
  • регулярні нормовані фізичні вправи;
  • уникнення стресових ситуацій;
  • збалансовану, легко засвоювану дієту.

Харчування під час стенокардії

Дієта за стенокардії має бути спрямована на зниження рівня холестерину в крові, запобігання ожирінню, зменшення ризику атеросклерозу та контроль за основними чинниками ризику розвитку ішемічної хвороби серця.

Рекомендується вживання продуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти, клітковину, вітаміни та мінерали: фрукти, овочі, цільнозернові продукти, нежирне м’ясо та риба. Важливо обмежити споживання насичених жирів, трансжирів, холестерину, солі та цукру. Слід максимально мінімізувати вживання алкоголю.

Стенокардія є серйозним станом, який вимагає уважного і комплексного підходу до діагностики та лікування. У разі своєчасного звернення до фахівця і суворого дотримання всіх медичних рекомендацій можна значно поліпшити якість життя і знизити ризик розвитку ускладнень. Важливо пам’ятати про необхідність регулярного медичного спостереження і ведення здорового способу життя як основні елементи успішної боротьби з цією недугою.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН