complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Біопсія — що це таке і як її роблять?

23.10.2023

Процедура біопсії дає змогу лікарям ухвалювати обґрунтовані рішення про лікування, покращуючи прогнози для пацієнтів. У цій статті ми розповімо як її проводять, які бувають її типи, скільки часу займає процедура, що можна виявити за її допомогою та які можуть бути наслідки.

Що таке біопсія?

Діагностична процедура являє собою медичну маніпуляцію, яка дає змогу лікарям отримати зразок тканини організму пацієнта для більш детального аналізу. Цей метод дає змогу виявити наявність можливих патологій, визначити характер змін і призначити відповідне лікування.

Перед проведенням процедури лікар проводить консультацію й обговорює всі нюанси з пацієнтом. Іноді потрібно дотримуватися деяких медичних рекомендацій, таких як припинення прийому аспірину або антикоагулянтів. Пацієнтам важливо пам’ятати, що обговорення всіх аспектів процедури з лікарем і дотримання його рекомендацій — запорука успішного та безпечного проведення маніпуляції.

Що показує біопсія?

Результати процедури можуть надати важливу інформацію про стан тканин і клітин організму. Це може охоплювати визначення наявності або відсутності ракових клітин у тканині, інфекцій або запальних процесів в організмі, генетичних аномалій та інших патологічних змін. Завдяки діагностичній процедурі лікарі можуть точно поставити діагноз і визначити найкращий план лікування.

Види та методи біопсії

Різновиди медичної маніпуляції залежать від таких факторів:

  • методу отримання зразка;
  • методу контролю точності.

Перший фактор містить в собі:

  1. Гістологічне дослідження (аналіз тканин під мікроскопом).
    1. Ексцизійна біопсія — взяття всього патологічного утворення для аналізу.
    2. Інцизійна — забір частини патологічного утворення або дифузно зміненого органу для аналізу.
    3. Щипкова — з використанням біопсійних щипців (панч-біопсія).
    4. Трепан-біопсія — взяття матеріалу щільної тканини за допомогою порожнистої трубки з гострим краєм (трепана), застосовується для біопсії кісток і щільних пухлин.
    5. Серцевинна (різальна або кор-біопсія) — забір зразка з м’яких тканин із використанням спеціального трепана, який складається з гарпунної системи й порожнистої трубки з гострим краєм.
    6. Скарифікаційна (поверхнева) — взяття матеріалу шляхом зрізання тонкого шару тканини з поверхні утворення, застосовується для біопсії патологічних утворень шкіри.
    7. Петльова — забір зразка петлею з використанням коагулятора в режимі різання тканин або радіочастотного хірургічного апарату. Застосовується в отоларингології, гінекології та під час ендоскопічних досліджень.
  2. Цитологічне дослідження (аналіз клітин).
    1. Відбиток із патологічного утворення (ерозії, виразки) — матеріал переноситься на предметне скло шляхом прикладання до ураженої поверхні.
    2. Мазок-відбиток із патологічного утворення — матеріал зішкрябують з ерозії або виразки з використанням шпателя, скальпеля, цитощітки, потім переносять на предметне скло.
    3. Тонкоголкова аспіраційна біопсія (FNAB) — взяття матеріалу для аналізу зазвичай за допомогою пункційної голки й шприца. Застосовується як для біопсії кістозних утворень, так і солідних пухлин.
    4. Аспіраційна — варіант FNAB для рідинних утворень: кіст, вилучення рідини з плевральної або черевної порожнини.

Другий фактор розподіляє процедуру на такі підкатегорії:

  1. Класична біопсія
  2. Прицільна біопсія
    1. Ендоскопічна.
    2. Біопсія під ультразвуковим (УЗД) контролем.
    3. Біопсія під рентгенологічним контролем.
    4. Стереотаксична.

Чи можна обійтися без біопсії?

У деяких випадках, виходячи з клінічних даних і обстежень, лікар може зробити попередній діагноз без проведення маніпуляції. Однак у більшості випадків ця процедура залишається незамінним інструментом для точної діагностики.

Чи потрібна спеціальна підготовка до біопсії?

У більшості випадків спеціальна підготовка перед процедурою не потрібна. Однак лікар може дати індивідуальні рекомендації залежно від конкретної ситуації. Важливо надати всю необхідну інформацію про медикаменти, алергії та захворювання.

Як проходить біопсія? Сама процедура складається з таких етапів:

  1. Місцева анестезія. Знижує дискомфорт і больові відчуття під час процедури.
  2. Використання спеціального інструменту. Залежно від місця розташування утворення, лікар може використовувати голку, кліпсу або інші інструменти для взяття матеріалу.
  3. Забір зразка. Лікар акуратно забирає маленьку ділянку тканини для подальшого аналізу.
  4. Обробка матеріалу. Отриманий зразок відправляється в лабораторію для детального аналізу під мікроскопом.

Час, необхідний для проведення маніпуляції, залежить від типу і місця розташування утворення. У середньому тривалість процедури займає від 15 хвилин до години.

Чи безпечна біопсія?

Маніпуляція є відносно безпечною процедурою, яку проводять кваліфіковані фахівці. Однак, як і з будь-якою медичною процедурою, існує невеликий ризик ускладнень. Так, після процедури можуть виникнути невеликі неприємні відчуття, такі як болючість або невелика кровотеча. У рідкісних випадках можуть виникнути інфекції або алергічні реакції на анестезію. Варто зазначити, що лікарі застосовують усі необхідні запобіжні заходи, щоб мінімізувати ці ризики.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН