complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Чому виникає шум у вухах — види та лікування

29.02.2024

Коли людина постійно чує шум у вухах, вона починає відчувати фізичний і психологічний дискомфорт, може виникати роздратування й агресія, а також інші неприємні емоції.

У цій статті ми поговоримо про причини виникнення цього явища, розповімо, як позбутися цього стану і яких заходів вжити, щоб запобігти виникненню цієї проблеми.

Чому шумить у вухах?

Шум у вухах (тинітус за МКХ-10) характеризується відчуттям безперервного дзвону в слуховому апараті різного ступеня інтенсивності. Цей стан може бути спричинений різними чинниками, що впливають на слухову систему людини. Звук може проявлятися як монотонне дзижчання, шум, свист або навіть дзвін.

Науками, які вивчають цей стан, є отоларингологія та неврологія.

Причини шуму у вухах

Причини виникнення шуму або дзвону у вухах можуть бути різноманітними.

Найчастіше чинниками, які провокують цей стан, виступають:

  • порушення слухового апарату;
  • проблеми із серцево-судинною системою;
  • запальні процеси у вушній раковині;
  • інфекційні захворювання внутрішнього вуха;
  • отит;
  • артеріовенозні аномалії;
  • вплив звукових хвиль на слух.

Однією з поширених причин цієї патології є утворення сірчаної пробки у вухах. Такі чинники як стрес, синусит і деякі лікарські препарати також можуть сприяти розвитку цього стану.

Симптоми тинітусу

Тинітус може проявлятися різними симптомами, включаючи:

  • дзвін у вухах;
  • шум хвиль;
  • шипіння;
  • писк (подібний до звуку старих лампових телевізорів);
  • потріскування;
  • свист;
  • дзижчання.

Крім того, тинітус може супроводжуватися болями у вухах, відчуттям закладеності, головним болем, запамороченням, а інколи навіть нудотою та блювотою. Іноді в пацієнта з’являється оманливе відчуття, що в його вушному каналі знаходиться якийсь чужорідний предмет, який можна “виштовхнути”.

Якщо тинітус супроводжується безсонням і наполегливими страхами, то це може свідчити про наявність у пацієнта психічних розладів.

Види тинітусу

Залежно від ступеня тяжкості стану, а також індивідуальних особливостей, шум у вухах може мати такий характер звучання:

  • гул вказує на перевтому, дефіцит вітамінів і хронічну втому;
  • пульсація є ознакою нестачі кисню та захворювань серцево-судинної системи;
  • клацання свідчать про нерегулярні скорочення і судоми м’язів;
  • дзвін виникає при тривалому впливі гучних звуків (особливо часто у працівників фабрик і закладів громадського харчування);
  • свист спостерігається в разі алергічних реакцій, отиту та застудних захворювань.

За рівнем чутності шум у вухах може мати об’єктивну і суб’єктивну природу. Визначити перший тип тинітусу отоларинголог здатний тільки за допомогою спеціалізованого обладнання. Цей тип шуму також відомий як вібраційний — сигнали виходять від різних частин слухової системи, нервових волокон або м’язів. Другий підвид, навпаки, найчастіше не пов’язаний з вібраціями. Він може проявлятися таким чином:

  • центральний — виходить із мозку і відчувається всередині голови;
  • периферичний — виникає та відчувається прямо у вухах.

Також трапляються випадки змішаного вушного шуму, що охоплює всі описані варіанти.

При цьому цей стан може мати гострий (до 3 місяців), негострий (від 3 до 12 місяців) і хронічний (понад 1 рік) характер.

Залежно від тональності тинітус буває:

  • низькочастотним — звуки легко усуваються, не сильно впливають на загальне самопочуття;
  • високочастотним — звуки призводять до погіршення слуху, порушення роботи нервової та травної систем.

За характером симптомів тинітус може мати компенсований або декомпенсований характер. У першому випадку людина здатна впоратися з ним і жити комфортно, не відчуваючи додаткових неприємних відчуттів. У другому випадку шум сильно впливає на якість життя, порушуючи сон, викликаючи підвищену тривожність і супроводжуючись іншими негативними симптомами.

За локалізацією ураженої ділянки тинітус класифікують за наявності патологій кіркових відділів головного мозку, слухового каналу і зовнішнього або внутрішнього вуха.

Стадії тинітусу

Тинітус може пройти через кілька стадій розвитку, починаючи від короткострокового та рідкісного до постійного шуму у вухах.

Існує кілька рівней тинітусу:

  1. Перший ступінь — легкий шум, який не впливає на працездатність людини.
  2. Другий ступінь — найяскравіше відчувається вночі, вдень має слабко виражений характер.
  3. Третій ступінь — сильний дзвін впливає на якість життя людини.
  4. Четвертий ступінь — безперервний шум постійно турбує пацієнта, не даючи зосередитися на повсякденних справах. На цій стадії у пацієнта можлива поява галюцинацій.

Наслідки шуму у вухах

Коли симптоми захворювання виражені не яскраво, і це не впливає на життя пацієнта, він може не перейматися питанням, коли варто звернутися до отоларинголога для розв’язання цієї проблеми. Однак без надання своєчасної допомоги людина продовжує жити з постійним дискомфортом доти, доки ситуація не погіршиться.

Необхідно пам’ятати, що тривалий вплив тинітусу може мати негативний ефект як на фізичне, так і психічне здоров’я людини, призводячи до безсоння, зниження концентрації уваги, а також погіршення якості життя. Професійна та соціальна адаптація в суспільстві також може стати викликом для тих, хто стикається з цим неприємним явищем.

Діагностика шуму у вухах

Для точної діагностики тинітусу необхідно звернутися до оториноларинголога. Лікар проведе комплексне обстеження пацієнта, яке дасть змогу встановити справжню причину виникнення цього стану. Діагностика включає:

  • аудіометрію (метод дослідження, що дає змогу визначити гостроту слуху);
  • ангіографію (рентгенівське дослідження кровоносних судин);
  • консультацію з отоларингологом.

Діагностичні методи допомагають виявити основні причини та визначити стратегію лікування.

Лікування шуму у вухах

Лікування тинітусу спрямоване на усунення його причин. Це може містити:

  • медикаментозну терапію;
  • отоскопію (огляд зовнішнього слухового проходу, барабанної перетинки або порожнини із застосуванням спеціальних інструментів);
  • фізіотерапію;
  • використання слухових апаратів;
  • хірургічне втручання (у випадках, коли проблема зумовлена анатомічними аномаліями).

Додатково ЛОР-лікар може виписати направлення на магнітно-резонансну томографію (МРТ) головного мозку та ультразвукове дослідження (УЗД) судин.

Профілактика шуму у вухах

Для запобігання тинітусу рекомендується уникати тривалого впливу на слуховий апарат високої інтенсивності звуків, використовувати захисні навушники під час роботи в галасливих умовах, підтримувати здоровий спосіб життя і регулярно проходити медичні огляди для виявлення можливих проблем.

Також у разі виникнення початкових симптомів не варто відкладати похід до лікаря-оториноларинголога, оскільки наслідки цього захворювання для людини досить неприємні.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН