complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Гонорея — що це, причини, симптоми, лікування

22.11.2023

Це захворювання належить до одних із найпоширеніших недуг, які передаються статевим шляхом. Тільки своєчасна діагностика і правильне лікування допоможуть побороти хворобу. Докладніше про симптоми, причини та методи терапії розповімо в цьому матеріалі.

Що таке гонорея?

Гонорея (в народі популярні назви трипер або перелой) — це венеричне захворювання, що викликається бактерією Neisseria gonorrhoeae, також відомою як гонокок. Передається шляхом статевого акту та може вражати органи сечостатевої системи як у чоловіків, так і в жінок.

Ця хвороба впливає на слизові оболонки органів сечостатевої системи. Бактерія, що викликає недугу, може вражати уретру, шийку матки, пряму кишку, очі та горло.

Види гонореї

Існує кілька видів патології. Основні її форми включають уретрит, цервіцит, аноректальні та фарингітальні прояви.

Також перебіг хвороби можна розділити на гостру та хронічну форми.

  1. Гостра форма — з моменту зараження минуло не більше 2 місяців. Симптоми яскраво виражені.
  2. Хронічна — симптоми патології присутні понад 2 місяці поспіль. 

Симптоми гонореї

Інкубаційний період становить 3-4 дні. По закінченню цього терміну у пацієнта спостерігаються перші ознаки патології.

Симптоматика патології у жінок і чоловіків значно різниться. Так, пацієнти-чоловіки часто скаржаться на печіння під час сечовипускання, гнійне виділення з уретри, а також набряклість яєчок. Своєю чергою клінічна картина для жінок може бути менш вираженою, але спостерігаються біль під час сечовипускання, зміни у виділеннях із піхви та біль внизу живота.

Гостра стадія може тривати до 2 місяців. За відсутності лікування вона переходить у хронічну фазу.

Причини гонореї

Головна причина виникнення патології — статевий контакт з інфікованою людиною. Також можлива передача збудника хвороби від матері до новонародженого під час пологів.

Бактерія гонокок дуже чутлива. Вона гине під впливом тепла 50-55°C і антисептиків, при висиханні біологічного матеріалу чи під впливом сонячних променів.

Як передається гонорея

Інфекція передається від хворої людини до здорової трьома шляхами:

  • незахищений секс;
  • під час пологів від матері до дитини;
  • переливання крові інфікованої людини.

Хвороба не передається через поцілунки, обійми, а також тактильно через використання спільних побутових предметів.

Діагностика гонореї

Займатися самодіагностикою та самолікуванням не варто, оскільки це може тільки погіршити ситуацію. Для обстеження необхідно звернутися до медичного фахівця: уролога для чоловіків, гінеколога для жінок. 

Діагностика гонореї (1A70 за МКХ-11) включає лабораторні дослідження — аналіз сечі та мазків з уражених ділянок. Також дієвим методом діагностики є полімеразно-ланцюгова реакція (ПЛР), що дає змогу виявити в досліджуваному зразку ДНК збудника хвороби.

Лікування гонореї

Терапію призначає лікар відповідно до наявної клінічної картини. Найчастіше лікування складається з прийняття антибіотиків. Важливо пройти повний курс, щоб побороти хворобу. Стійкість гонокока до антибіотиків сьогодні стала серйозною проблемою, тому важливо дотримуватися рекомендацій лікаря. 

Профілактика гонореї

Використання презервативів під час статевого акту значно знижує ризик зараження інфекцією. Цього правила особливо потрібно дотримуватися під час першого контакту з новим партнером. Також важливо регулярно проходити медичне обстеження, особливо після нових сексуальних контактів.

Реабілітація після гонореї

Через тиждень після завершення курсу лікування проводиться провокація гоновакциною. Це робиться, щоб визначити наявність або відсутність в організмі збудника.

Після успішного одужання важливо стежити за своїм здоров’ям і регулярно відвідувати лікаря для своєчасної діагностики та лікування недуги.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН