complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Ліполітики — що це, для чого потрібно, плюси та мінуси

08.06.2023

Ліполітичні препарати (або простіше кажучи ліполітики) досить популярні в косметології та широко застосовуються в галузі естетичної медицини через властивості швидко та безболісно коригувати фігуру пацієнта. Методика під назвою ліполіз передбачає введення препарату під шкіру за допомогою тонких голок, що дозволяє усунути жирові відкладення на животі, стегнах, обличчі, шиї, руках і в області декольте, а також покращити загальний стан шкіри та відновити метаболізм у тканинах.

Як діють ліполітики?

Щоб краще зрозуміти механізм роботи ліполітиків, розберемося в природі виникнення проблем, які вони вирішують.

Отже, у нормальному стані процеси синтезу та розпаду речовини в нашому організмі перебувають у рівновазі. Однак через неправильне харчування, стреси, порушення функціонування щитоподібної залози та інших причин цей баланс може бути порушений. У результаті процес синтезу прискорюється, що призводить до збільшення обсягу підшкірного жирового шару.

Своєю чергою ліполітики являють собою натуральні ферменти та інші речовини, які вводяться в проблемні області тонкими голками для розщеплення жиру. Ці препарати є переважно формою фосфатидилхоліну — ферменту, який генерує печінка задля забезпечення обміну жиру. У випадку його нестачі в організмі відбувається уповільнення обміну речовин, а введення ліполітиків спрямоване на підвищення рівня фосфатидилхоліну, що допомагає врятувати ситуацію.

Ключовими перевагами ліполітиків є:

  1. Швидкий результат у вигляді покращення кровообігу, відновлення обміну речовин і ліпідного обміну.
  2. Здатність точково коригувати невеликі області (наприклад, друге підборіддя).
  3. Процедури ефективні при боротьбі з целюлітом, допомагають зменшити жировий прошарок, покращити стан шкіри.
  4. Зменшення об’ємів живота, ліквідація жирових складок на боках, підкреслення талії.
  5. Мінімальний термін відновлення, нема потреби відмовлятися від звичного ритму життя.

З недоліків можна відзначити невелику болючість процедури та можливість появи синців.

На додаток важливо розуміти, що ліполітики призначені не для загального зниження ваги, а для схуднення у певних місцях.

Показання та протипоказання

Вдатися до ін’єкції ліполітиками можна, якщо у вас є одна з таких причин:

  • надлишок жиру в області другого підборіддя;
  • небажані жирові відкладення на шиї та плечах;
  • виражені щоки;
  • надмірні жирові відкладення на стегнах, животі та сідницях;
  • значні жирові скупчення на внутрішній стороні долонь.

Однак не кожному пацієнту рекомендується проведення процедури. Серед протипоказань слід згадати:

  • вік менше ніж 18 років;
  • періоди вагітності та годування груддю;
  • онкологічні патології;
  • захворювання нирок і печінки;
  • епілепсія;
  • ендокринні та деякі аутоімунні хвороби;
  • порушення згортання крові;
  • психічні розлади.

В які частини тіла роблять ін’єкції ліполітиків?

Процедура може застосовуватись для корекції майже будь-якої зони тіла.

  1. Ліполітики для обличчя — результатом стає більш струнке та молоде обличчя, зволоженість і пружність шкіри підвищуються, контур обличчя стає чіткішим, підтягуються та зникають зморшки (введення ліполітиків під очі) зменшується носогубна складка (ліполітики в ніс), відбувається усунення другого підборіддя (ліполітики в підборіддя). Найчастіше потрібно від 4 до 5 процедур.
  2. Ліполітики в живіт — підкреслює силует, формує струнку талію, зменшує боки. Варто пам’ятати про важливість дотримуватися правильного способу життя після процедури, оскільки навіть невелике збільшення ваги може перекреслити всі досягнуті результати.
  3. Ліполітики в ноги — допоможуть вирівняти форму стегон як зовні (усунути “вушка” або “галіфе”), так і всередині (досягти “правильної” відстані між ногами), а також позбутися целюліту на них. Косметологи рекомендують проводити комплексну корекцію обох ніг, проте процедура не менш ефективна у випадку локальних дефектів (складки жиру над колінами, надмірно повні ікри тощо).
  4. Ліполітики в руки — дозволяють коригувати область шиї та плечей, передпліччя, а також прибрати зайвий жир з внутрішньої сторони долонь.
  5. Ліполітики в сідниці — надають пружність і підтягують сідниці, роблять шкіру щільнішою, допомагають прибрати целюліт, покращують контури фігури.
  6. Ліполітики у шию та область декольте — жирові відкладення у цих зонах зазвичай невеликі, тому ін’єкції сюди робляться вкрай рідко.
  7. Ліполітики в спину — дозволяє позбутися жирових відкладень у ділянці попереку, усунути складки на лопатках, що висять, скоригувати боки.

Як проводиться процедура

Немає потреби у специфічній підготовці чи госпіталізації. Перед початком процедури фахівець у галузі косметології оцінює здоров’я пацієнта та вимірює параметри тіла для моніторингу ефективності кожного етапу процедури. Після цього підбирається відповідний препарат, який вводиться під шкіру тонкою голкою в зонах, які потребують корекції. Глибина ін’єкції залежить від показників конкретного препарату-ліполітика.

Досяжний результат від уколів ліполітиків

Ефективність процедури може бути оцінена після першого сеансу. Проте найбільш помітні результати можна спостерігати після закінчення повного курсу. Кількість сеансів визначається вибраним препаратом.

У результаті обсяги тіла знижуються, стан шкіри покращується, залежно від області введення препарату усувається целюліт, товщина жирового шару скорочується на 5-6 см, зморшки зникають, контури обличчя чи фігури стають чіткішими.

Що можна та не можна робити після уколів ліполітиків?

Список дозволених і заборонених дій після процедури складається з таких компонентів:

  1. Протягом наступного тижня рекомендується вживати від 2 до 2.5 л води щодня, щоб підтримувати водний баланс організму.
  2. Протягом перших 2-3 днів уникайте вживання алкоголю.
  3. Щоб зменшити набряклість, можна використовувати сухі холодні компреси.
  4. У разі проходження процедури на обличчі перед виходом надвір слід використовувати крем від сонця.
  5. Якщо процедура проводилася в зимовий період, уникайте тривалого перебування на холоді.
  6. Першого дня після процедури краще не наносити декоративну косметику в зонах введення препаратів.

Види ліполітиків для схуднення

Креми

Креми на основі ліполітиків відрізняються унікальною здатністю підтримувати процес зниження ваги. До їх складу, крім названого препарату, входять вітаміни та інші активні компоненти, що сприяють відновленню балансу та закріпленню досягнутого ефекту. Дані засоби активно виводять зі шкіри речовини, що негативно впливають, підвищуючи її еластичність і оновлюючи зовнішній вигляд. Водночас очікувати значного зниження ваги не варто, оскільки креми не здатні проникати так глибоко, як ін’єкційні препарати. Але регулярне застосування протягом трьох місяців може зменшити видимість целюліту та скоротити обхват талії на 1-2 см.

Коктейлі, які потрібно пити

Коктейлі з ліполітиками можна придбати в аптеці або спеціалізованому магазині спортивного харчування. Останній варіант навіть краще, оскільки фахівці цієї області зможуть порадити, який продукт вибрати, і які властивості має той чи інший напій. До того ж у магазинах спортивного харчування часто пропонується ширший асортимент смаків. Такі коктейлі рекомендується включати до свого щоденного раціону та обов’язково комбінувати їх з фізичними тренуваннями та збалансованим харчуванням.

Капсули і таблетки

Таблетки та капсули також важливо поєднувати з фізичними навантаженнями для досягнення найбільш помітного результату. Їх можна також придбати в аптеках чи спортивних магазинах, де вибір часто ширший. Ці препарати мають позитивний вплив на шкіру, покращуючи її зовнішній вигляд та еластичність. Однак такий ефект можливий лише за відсутності серйозних проблем зі шкірним покривом, таких як сильне обвисання чи інші косметичні дефекти. До того ж до їх складу входять додаткові компоненти, які сприятливо впливають на організм і посилюють ефективність жироспалювальних тренувань. Втрата ваги відбувається не так швидко, як під час використання ін’єкцій, а повний курс становить три місяці.

Ін’єкції

Найрезультативніший метод — це уколи ліполітиків. Ця процедура забезпечує швидкий і помітний ефект, який можна порівняти з ліпосакцією, без радикальної сторони останньої. Деякі пацієнти відзначають болючість ін’єкцій, проте це можна мінімізувати використанням знеболювального крему. Крім того, деякі ліполітики містять прокаїн або лідокаїн, які забезпечують анестезійний ефект під час уколів.

Чим небезпечні ліполітики: користь та шкода, можливі побічні ефекти

Ліполітики характеризуються здатністю ефективного спалювання жиру, допомагаючи позбавитися їх відкладень на локальному рівні. Жир, що зазнав розщеплення, природно виводиться з організму, а нові жирові клітини на місці усунених не формуються. Однак для підтримки результату важливо дотримуватися здорового способу життя та регулярно займатися фізичними вправами. Будь-який приріст у вазі може знизити ефективність процедури, особливо це помітно в районі обличчя, яке може втратити досягнуту форму навіть при наборі кількох кілограмів.

До різного роду ускладнень і незадовільного результату в цілому можуть призвести такі фактори:

  • недотримання техніки введення препарату;
  • його неоптимальна формула;
  • ін’єкції у шкіру або м’язи, що може спричинити абсцес (гнійне запалення тканин з їх розплавленням та утворенням відповідної порожнини).

Щоб мінімізувати можливість виникнення ускладнень, варто ретельно підійти до процесу вибору клініки та лікаря. У комплексній клініці Complimed є спеціалізований відділ естетичної медицини для розв’язання косметологічних проблем будь-якого характеру. Наші фахівці використовують лише перевірені та сертифіковані препарати ліполітики Vector (дренажно-судинної дії та покращення венозного відтоку) та PI (для відновлення порушеної мікроциркуляції та лімфотоку). Процедури проводять висококваліфіковані косметологи із медичною освітою.

Максимальний ефект залежатиме від індивідуальних характеристик пацієнта. Ін’єкційна техніка ідеально підходить для тих, хто має незначний надлишок ваги. Людям з ожирінням ліполіз навряд чи зможе допомогти. Також на результат впливає вік, особливо стан шкіри: за наявності глибоких зморшків, складок і обвислості шкіра не стане знову молодою та пружною. Однак до 50 років можна досягти добрих результатів, особливо в районі обличчя.

До основних побічних ефектів процедури можна віднести можливе виникнення синців, гематом, почервоніння, набряків, локального підвищення температури тіла як реакція на основні компоненти. Проте варто сказати, що це звичайні явища після процедури, які повністю проходять протягом 1-2 тижнів.

У поодиноких випадках можуть з’явитися болючі ущільнення в області уколів, свербіж, біль, що є алергічною симптоматикою на компоненти препарату. Якщо загальна температура тіла підвищується, можливо, в організм було внесено інфекцію — у такому разі слід негайно звернутися до лікаря.

У разі недостатньої кваліфікації косметолога існує ризик розвитку фіброзу (розростання сполучної тканини з появою рубцевих змін) при введенні препарату в м’яз.

Поширені запитання

Як колоти ліполітики та чи можна самому?

Нині можна знайти препарати на основі фосфатидилхоліну в інтернет-магазинах або навіть на загальнодоступних торгових майданчиках. Інформацію про дозування та методи застосування цих препаратів також можна знайти в мережі. Однак, самостійне використання цих препаратів дуже ризиковане та категорично не рекомендується. Причин цьому чимало: по-перше, процедура може бути хворобливою та інстинктивно ви можете не внести препарат належним чином, викликаючи абсцес, ввівши його не в жировий прошарок, а в шкіру. По-друге, існує ризик потрапляння в м’яз, що може спричинити розвиток фіброзу. І, по-третє, процес має контролюватись кваліфікованим фахівцем, який може на ходу коригувати дозування, підбираючи оптимальний режим і передбачаючи можливі наслідки. Нестерильні умови можуть призвести до інфекції.

Чи шкідливо приймати ліполітики для схуднення?

Багато спортсменів і людей, не пов’язаних зі спортом, успішно застосовують ліполітики без негативних наслідків. Однак ускладнення можуть проявитися при індивідуальній нестерпності до компонентів препарату, викликаючи, наприклад, алергічну реакцію, яку доведеться лікувати симптоматично.

Скільки процедур потрібно для отримання видимого результату?

Підсумковий результат застосування ліполітиків залежить від конкретного препарату, його дозування та сфери застосування. Іноді ефект видно вже після першого сеансу, але в більшості випадків для досягнення помітного результату потрібно від 3 до 8 сеансів із періодом відпочинку між ними від 8 до 21 дня.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН