complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Гонорея — що це, причини, симптоми, лікування

25.06.2024

Це захворювання належить до одних із найпоширеніших недуг, які передаються статевим шляхом. Тільки своєчасна діагностика і правильне лікування допоможуть побороти хворобу. Докладніше про симптоми, причини та методи терапії розповімо в цьому матеріалі.

Що таке гонорея?

Гонорея (в народі популярні назви трипер або перелой) — це венеричне захворювання, що викликається бактерією Neisseria gonorrhoeae, також відомою як гонокок. Передається шляхом статевого акту та може вражати органи сечостатевої системи як у чоловіків, так і в жінок.

Ця хвороба впливає на слизові оболонки органів сечостатевої системи. Бактерія, що викликає недугу, може вражати уретру, шийку матки, пряму кишку, очі та горло.

Види гонореї

Існує кілька видів патології. Основні її форми включають уретрит, цервіцит, аноректальні та фарингітальні прояви.

Також перебіг хвороби можна розділити на гостру та хронічну форми.

  1. Гостра форма — з моменту зараження минуло не більше 2 місяців. Симптоми яскраво виражені.
  2. Хронічна — симптоми патології присутні понад 2 місяці поспіль. 

Симптоми гонореї

Інкубаційний період становить 3-4 дні. По закінченню цього терміну у пацієнта спостерігаються перші ознаки патології.

Симптоматика патології у жінок і чоловіків значно різниться. Так, пацієнти-чоловіки часто скаржаться на печіння під час сечовипускання, гнійне виділення з уретри, а також набряклість яєчок. Своєю чергою клінічна картина для жінок може бути менш вираженою, але спостерігаються біль під час сечовипускання, зміни у виділеннях із піхви та біль внизу живота.

Гостра стадія може тривати до 2 місяців. За відсутності лікування вона переходить у хронічну фазу.

Причини гонореї

Головна причина виникнення патології — статевий контакт з інфікованою людиною. Також можлива передача збудника хвороби від матері до новонародженого під час пологів.

Бактерія гонокок дуже чутлива. Вона гине під впливом тепла 50-55°C і антисептиків, при висиханні біологічного матеріалу чи під впливом сонячних променів.

Як передається гонорея

Інфекція передається від хворої людини до здорової трьома шляхами:

  • незахищений секс;
  • під час пологів від матері до дитини;
  • переливання крові інфікованої людини.

Хвороба не передається через поцілунки, обійми, а також тактильно через використання спільних побутових предметів.

Діагностика гонореї

Займатися самодіагностикою та самолікуванням не варто, оскільки це може тільки погіршити ситуацію. Для обстеження необхідно звернутися до медичного фахівця: уролога для чоловіків, гінеколога для жінок. 

Діагностика гонореї (1A70 за МКХ-11) включає лабораторні дослідження — аналіз сечі та мазків з уражених ділянок. Також дієвим методом діагностики є полімеразно-ланцюгова реакція (ПЛР), що дає змогу виявити в досліджуваному зразку ДНК збудника хвороби.

Лікування гонореї

Терапію призначає лікар відповідно до наявної клінічної картини. Найчастіше лікування складається з прийняття антибіотиків. Важливо пройти повний курс, щоб побороти хворобу. Стійкість гонокока до антибіотиків сьогодні стала серйозною проблемою, тому важливо дотримуватися рекомендацій лікаря. 

Профілактика гонореї

Використання презервативів під час статевого акту значно знижує ризик зараження інфекцією. Цього правила особливо потрібно дотримуватися під час першого контакту з новим партнером. Також важливо регулярно проходити медичне обстеження, особливо після нових сексуальних контактів.

Реабілітація після гонореї

Через тиждень після завершення курсу лікування проводиться провокація гоновакциною. Це робиться, щоб визначити наявність або відсутність в організмі збудника.

Після успішного одужання важливо стежити за своїм здоров’ям і регулярно відвідувати лікаря для своєчасної діагностики та лікування недуги.

Последние новости

03.10.2024Що таке розацеа: причини, симптоми та лікування

Що таке розацеа? Розацеа — це запальне захворювання шкіри, яке здебільшого вражає центральну частину обличчя. Ця хвороба розацеа характеризується періодичними загостреннями та ремісіями, що значно впливає на якість життя пацієнтів. Розацеа на обличчі проявляється у вигляді стійкого почервоніння, видимих розширених кровоносних судин (телеангіектазій) та запальних елементів, які часто називають рожевими вуграми. Це захворювання найчастіше зустрічається […]

03.10.2024Мігрень: що це, причини, симптоми та лікування

Що таке мігрень? Мігрень — це складне неврологічне захворювання, яке вражає мільйони людей по всьому світу. Ця недуга  – це не просто сильний головний біль, а комплексний стан, що характеризується періодичними нападами інтенсивного, часто пульсуючого болю, який зазвичай локалізується в одній половині голови. Мігренню страждає близько 12% населення, причому жінки схильні до цього захворювання втричі […]

03.10.2024Що таке застуда — причини, симптоми та лікування

Що таке застуда? Застуда — вірусне захворювання верхніх дихальних шляхів, яке характеризується запаленням слизової оболонки носа, горла та придаткових пазух носа. Важливо розуміти, що застуда — це не одне конкретне захворювання, а група схожих симптомів, викликаних різними вірусами. Ця недуга зазвичай не є серйозним захворюванням, але може значно впливати на якість життя людини протягом кількох […]

03.10.2024Хвороба Крона — що це, симптоми та лікування

Що таке хвороба Крона? Хвороба Крона — це хронічне запальне захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), яке належить до групи запальних захворювань кишківника (ЗЗК). Ця патологія може уражати будь-яку частину ШКТ — від рота до ануса, хоча найчастіше вражає термінальний відділ тонкої кишки та товсту кишку. Особливістю цієї патології є те, що запалення може проникати через усі […]

30.09.2024Зробіть собі особливий подарунок!

Ми пропонуємо проходження комплексного гінекологічного обстеження за приємною ціною як для жінок репродуктивного віку, так і для жінок віком 45+ років.  Пакет для жінок репродуктивного віку: Вартість — 2 300 грн замість 2 950 грн. Пакет для жінок 45+: Вартість — 3 800 грн замість 4 810 грн. Дбайте про себе з любов’ю та турботою […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН