complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Ботулінотерапія — що це, для чого потрібно, плюси та мінуси

04.12.2022

Ботулінотерапія — це косметологічна процедура, яка передбачає введення під шкіру спеціального препарату ботулотоксину (токсину ботулізму) шляхом ін’єкції. Застосування таких уколів призводить до розслаблення м’язів обличчя, що допомагає розгладити наявні зморшки. При цьому утворення нових у зоні введення токсину на момент його дії виключено.

Як працює ботулотоксин під час проведення косметичної процедури

Ботулотоксин являє собою білок, який порушує передачу нервового імпульсу з нервового закінчення на м’яз. Проникаючи крізь мембрану нервового закінчення, він ліквідує певну групу білків. Яку саме залежить вже безпосередньо від типу препарату.

Наприклад, токсин типу А, що протидіє білку SNAP-25, усуває можливість об’єднання бульбашок ацетилхоліну (“посередника”, який викликає м’язові скорочення) та клітинної мембрани. Тому попри те, що м’язи одержують нервовий імпульс, їх повноцінного скорочення не відбувається. М’яз у місці уколу розслаблюється, розправлення шкірного покриву відбувається без ефекту стягування, а зморшки просто зникають.

Переваги та недоліки ботулінотерапії

Як і у будь-якої процедури у косметології ботулінотерапія має свої недоліки та переваги. При цьому кожен із них може стати ключовим у прийнятті остаточного рішення для всіх охочих скористатися цією послугою.

Почнемо з явних плюсів терапії:

  1. Мінімальний перелік протипоказань.
  2. Безболісність.
  3. Тривалість ефекту.
  4. Безпека зареєстрованих препаратів.
  5. Мінімальна травматизація шкірних покривів.
  6. Швидкий результат.
  7. Висока ефективність.

Щоб відчути всі вищеперелічені переваги, необхідно звернутися до спеціалізованої клініки, яка має відповідну ліцензію та використовує у косметологічній практиці виключно зареєстровані препарати.

Щодо мінусів процедури, то вони такі:

  • мімічні м’язи, які розташовані біля місця уколу, можуть набувати надмірної рухливості, провокуючи появу нових мімічних зморшків;
  • перші дні після ін’єкцій може зберігатися набряк, яскраво виражений на повіках (проходить самостійно);
  • проводити процедуру повинен лише кваліфікований лікар-косметолог — будь-яка помилка в процесі проведення ботулінотерапії може призвести до асиметрії обличчя;
  • тривалість ефекту зберігається на 6-8 місяців.

Зловживання ін’єкціями для омолодження може позбавити обличчя звичної міміки та зробити його неприродним. Тому дуже важливо консультуватися з питання краси та природності з лікарем-косметологом.

Показання до ботулінотерапії

Основними показаннями для проходження ботулінотерапії є:

  • гіпергідроз (функціональне порушення системи потовиділення);
  • асиметрія брів по висоті;
  • занадто широкі крила носа та опущений кінчик;
  • асиметрія обличчя;
  • нечіткий овал обличчя;
  • вікові зміни в області декольте;
  • опущені куточки губ;
  • мімічні зморшки у будь-якій зоні обличчя;
  • губопідборідні зморшки;
  • тяжі на шиї;
  • зморшки навколо очей;
  • складки на спинці носа;
  • горизонтальні та вертикальні зморшки на лобі та між бровами.

Протипоказання щодо ботулінотерапії

Головними протипоказаннями для процедури вважаються:

  • порушення згортання крові;
  • алергія на білок;
  • індивідуальна нестерпність ботулотоксину чи наявність високої чутливості щодо нього;
  • лихоманка;
  • інфекції та запалення в області передбачуваних уколів;
  • онкологія;
  • вагітність та період годування груддю.

Ботулінотерапія — основні препарати

Для процедури використовуються дозволені для застосування та офіційно зареєстровані препарати. Виділимо основні, що широко використовуються в медицині та косметології:

  1. Botox.
  2. Botulax.
  3. Dysport.
  4. Lantox.
  5. Neuronox.
  6. Relatox.
  7. Xeomin.

Здебільшого препарати дуже схожі — відмінності полягають у концентрації речовини, стабілізаторах і вартості. При цьому необхідна кількість препарату розраховується косметологом індивідуально з урахуванням таких параметрів:

  • особливості організму людини;
  • статі пацієнта (чоловікам необхідне введення більшої кількості препарату, ніж жінкам);
  • виду препарату;
  • зони його введення.

Якого ефекту можна досягти від процедури?

Ефект від ботулінотерапії стає помітним через 7-10 днів після проходження процедури. Неозброєним оком пацієнт зможе помітити зникнення дрібних зморшків, розгладження глибоких складок, симетричність овалу обличчя та плавність його ліній.

Woman’s face skin before and after aesthetic beauty cosmetic procedures with removed skin wrinkles

Ботулінотерапія: можливі ускладнення та побічні ефекти

Як і будь-яка косметологічна процедура, ботулінотерапія має побічні ефекти. Однак вони зовсім не є небезпечними для здоров’я пацієнта та швидко проходять без додаткового втручання.

Так, протягом 1-2 днів після процедури у самопочутті пацієнта можуть переважати нудота, запаморочення, слабкість і легке нездужання. Як правило, ці явища короткострокові та проходять власними силами, не впливаючи на кінцевий результат процедури.

Найхарактернішою побічкою від процедури є набряклість у місці ін’єкцій. Річ у тім, що навіть використання тонких голок не гарантує цілісність м’яких тканин, а організм реагує на їх ушкодження відповідним зовнішнім проявом. Набряклість може зберігатися протягом 2-10 днів, після чого безвісти зникне без необхідності втручання ззовні.

Багато ускладнень пов’язані з порушенням рекомендацій лікаря. Наприклад, якщо пацієнт не перебуває у вертикальному положенні перші години після процедури, то можливий ефект опущення куточків рота. Іноді не дотримання порад косметолога може призвести до головного болю.

Як проходить процедура ботулінотерапії

Перед початком ботулінотерапії лікар проводить обов’язкову консультацію з пацієнтом, яка включає огляд, оцінку масштабів проблеми та підбір методу її вирішення, а також вивчення медичної документації для виявлення можливих протипоказань. Також косметолог складає індивідуальний протокол для кожного пацієнта, де обумовлюються місця ін’єкцій та розраховується кількість одиниць препарату.

Потреби у спеціальній підготовці пацієнта до ботулінотерапії немає. У день призначеної процедури слід заздалегідь ретельно очистити обличчя від косметики та відмовитись від вживання алкоголю.

Як правильно відновлюватись після ботулінотерапії

Реабілітаційний період включає список рекомендацій від лікаря-косметолога, які допоможуть закріпити результат від процедури.

  1. Не приймайте горизонтальне становище перші 4-5 годин після ін’єкцій.
  2. Перші 2 тижні після процедури не спіть обличчям у подушку.
  3. Відмовтеся від масажу в областях введення препарату.
  4. Виключіть із раціону гостру їжу.
  5. Протягом місяця не приймайте антибіотиків.
  6. Намагайтеся не чіпати руками область, в яку були зроблені уколи.
  7. Не займайтеся спортом перші дві доби.
  8. Відмовтеся від відвідування солярію, басейну, сауни.
  9. Не знаходьтеся довго під впливом сонячних променів.
  10. Відмовтеся від прийому антикоагулянтів.
  11. Повністю виключіть із вживання алкогольні напої будь-якої міцності.

FAQ або ПоПит: відповіді на часті запитання пацієнтів

Ботулінотерапія це дуже боляче та неприємно?

Ні. Больові відчуття можна порівняти з такою процедурою, як епіляція ніг воском.

Чи допоможе ботулотоксин збільшити об’єм якоїсь частини тіла (наприклад, губ)?

Ні. Даного ефекту за допомогою ботулінотерапії досягти неможливо.

У випадку повторних процедур чи є сенс збільшувати, чи навпаки, зменшувати дозування препарату?

Все залежить від особливостей організму пацієнта. Це питання краще уточнити у вашого лікаря-косметолога.

Якщо термін дії препарату закінчиться, що ж відбуватиметься з моєю шкірою?

У процесі дії препарату відбувається розгладжування та оновлення шкірного покриву. Після закінчення ефекту м’язова активність відновлюється на колишній рівень, що призводить до утворення зморшок.

Чи можна за допомогою препаратів ботулотоксину підтягнути нижню частину обличчя?

Можна, особливо якщо ви потребуєте такої косметологічної маніпуляції.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН