complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Грижа — причини, симптоми, лікування

19.08.2023

Грижа — досить поширене захворювання, що становить небезпеку для здоров’я і життя людини. За наявності патології хворий відчуває дискомфорт, біль та інші неприємні симптоми. У цій статті ми розглянемо причини виникнення грижі, її різновиди, симптоми, а також методи лікування цього стану.

Що таке грижа?

Грижа — це захворювання, за якого внутрішні органи чи тканини зміщуються від свого природного положення та видавлюються через слабкі місця в м’язах або сполучних тканинах організму людини. Поширені місця локалізації патології — живіт, пах, черевна порожнина, спина.

Хвороба виникає на тлі надмірних навантажень у непідготовленої до цього людини. Через перенапруження у внутрішніх органах відбувається їхнє зміщення та виштовхування через інші частини тіла.

Види гриж

Грижі можуть виникати в найрізноманітніших місцях на тілі людини. Найпоширеніші такі типи:

  • пахова грижа;
  • пупкова грижа;
  • грижа стравоходу;
  • стегнова грижа;
  • діафрагмальна;
  • міжхребцева грижа.

Захворювання може мати вроджений або набутий характер. Про першу говорять, коли вона присутня в людини з народження. Це розцінюється як вроджена недуга. Набута — недуга, яка розвинулася на тлі провокаційних чинників.

Симптоми грижі

Симптоми патології можуть варіюватися залежно від її виду та місця розташування. Найчастіше клінічна картина має такий вигляд:

  • випинання або кулясте утворення під шкірою;
  • болі та дискомфорт, що посилюються під час фізичної активності;
  • відчуття тяжкості чи натягу в ураженій ділянці;
  • зміни в частоті дефекації або сечовипускання;
  • підвищення температури на ураженій ділянці, її почервоніння.

Також захворювання може супроводжуватися нудотою і блювотою, втратою апетиту, діастазом черевних м’язів.

Чим небезпечна грижа?

Це захворювання небезпечне тим, що воно несе пряму загрозу життю людини. У разі виникнення випинання необхідно якомога швидше звернутися по медичну допомогу.

При патології внутрішні органи стискаються, приходять у неприродне положення. У результаті порушується кровообіг, у тканини не надходять поживні речовини. При грижі живота також може спостерігатися запальний процес. Якщо не лікувати захворювання, людина ризикує померти.  

Цього можна уникнути, вчасно звернувшись до фахівця для діагностики та призначення терапії.

Що не можна робити при грижі?

Якщо ви запідозрили у себе це захворювання або у вас його вже діагностували, у жодному разі не можна робити такого:

  1. Ігнорувати симптоми хвороби.
  2. Виконувати інтенсивні фізичні вправи — випади, скручування, глибокі присідання.
  3. Підіймати важке.
  4. Бігати, стрибати.
  5. Кататися на лижах і ковзанах.
  6. Переохолоджуватися.

І, звичайно ж, у жодному разі не можна займатися самолікуванням. Зверніться по кваліфіковану медичну допомогу. У нашій клініці приймають лікарі з багаторічним досвідом роботи, які проведуть діагностику і призначать грамотне лікування.

Причини грижі

Факторами, що провокують розвиток недуги, виступають:

  • підвищений тиск внутрішньочеревної порожнини через зайву вагу, вагітність чи інтенсивні фізичні навантаження;
  • слабкість м’язів і сполучних тканин;
  • підйом важких предметів;
  • пошкодження внаслідок травм або хірургічних втручань;
  • потуги у жінки під час пологів;
  • часті закрепи.

Також патологія може проявитися внаслідок спадкової схильності, переохолодження, різкої втрати чи набору ваги, малорухливого способу життя.

Діагностика грижі

Діагностикою цієї патології займається хірург. Під час постановки діагнозу можуть використовуватися різні методи, включно з візуальним оглядом, ультразвуковим дослідженням, рентгеном і комп’ютерною томографією.

Найчастіше встановити наявність захворювання можна під час першого візиту пацієнта до лікаря. У процесі діагностики лікар спирається на результати огляду, скарги пацієнта. Також хворому можуть бути призначені додаткові методи обстеження — аналіз сечі та крові, електрокардіограма, УЗД ураженої ділянки.

Після встановлення діагнозу лікар призначає відповідне лікування.

Методи лікування грижі

Для усунення патології лікарі вдаються до консервативного та оперативного лікування. Розглянемо кожен із методів детальніше.

Консервативне лікування

У деяких випадках пацієнту може бути рекомендовано консервативне лікування. Лікар вдається до мануального виправлення патологічного випинання. Також хворому можуть бути призначені протизапальні та знеболювальні препарати.

Варто зазначити, що консервативна терапія часто не призводить до необхідного результату, внаслідок чого відбуваються рецидиви. Медикаментозне лікування лише знімає симптоми, але не усуває причину. Тому більшості пацієнтів призначається оперативне втручання.

Хірургічне лікування

Операція — ефективний метод усунення недуги. Хірургічне втручання спрямоване на усунення дефектів м’язової стінки та відновлення анатомії розташування внутрішніх органів.

Під час операції хірург повертає видавлені органи чи тканини на свої місця та зміцнює слабкі ділянки. Часто маніпуляцію виконують за допомогою ендоскопа, тому на тілі пацієнта не залишаються некрасиві шрами.

Реабілітація після операції

Реабілітація — важливий етап у лікуванні недуги. Тому після хірургічного втручання пацієнтам слід неухильно дотримуватися рекомендацій лікаря. Протягом 3 днів після операції пацієнт перебуває під постійним контролем лікаря.

Повне відновлення займає період до 1 місяця. У цей час пацієнту потрібно уникати сильної фізичної активності, статевих контактів, а також відвідування басейнів, лазень і саун.

Зрештою варто додати, що грижа — це серйозний стан, який потребує негайної діагностики та лікування. Раннє виявлення симптомів, своєчасне відвідування лікаря і грамотне лікування допоможуть запобігти розвитку небажаних ускладнень.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН