complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Коли варто звернутися до гінеколога?

26.11.2021
Когда посещать гинеколога - гинекология в Complimed

Лікар-гінеколог займається профілактикою та лікуванням жіночої репродуктивної системи. Зазвичай гінеколог освоює також додаткову спеціалізацію: дитячу гінекологію, ендокринологію, акушерську справу чи хірургію. Лікар спеціалізується на тих чи інших проблемах жіночої статевої системи:

  • гінеколог-ендокринолог — вивчає жіночі статеві гормони;
  • гінеколог-хірург — практикує хірургічні втручання;
  • акушер-гінеколог — займається спостереженням вагітності;
  • дитячий гінеколог — спостерігає за здоров’ям статевої системи дівчаток.

У яких випадках слід звернутися за консультацією гінеколога?

Дорослим дівчатам і жінкам відвідувати гінеколога в багатопрофільному медичному закладі або приватній клініці для профілактичного огляду рекомендують раз на пів року. Така періодичність сприяє своєчасній профілактиці хвороб жіночої репродуктивної системи, виявленню патологій, доброякісних і злоякісних новоутворень у жінок.

На профілактичному прийомі лікар-гінеколог проводить опитування пацієнтки та оглядає її за допомогою гінекологічного дзеркала на кріслі. Далі, за необхідності, лікар бере матеріал для ПАП-тесту та проводить огляд шийки матки за допомогою кольпоскопа (кольпоскопію). Ці процедури рекомендовано періодично проходити, оскільки вони дають змогу точно визначити наявність передракових і ракових змін шийки матки, які важливо виявити на ранніх стадіях для подальшого успішного лікування.

Тест Папаніколау (ПАП-тест) — дослідження із забором деякої кількості матеріалу для виявлення змінених клітин у піхві та шийці матки жінки. Якщо ризики розвитку раку шийки матки невисокі, то дівчатам після 21 року гінекологи рекомендують проходити ПАП-тест раз на три роки. За наявності факторів ризику розвитку злоякісних новоутворень, тест рекомендується робити раз на рік. Серед них:

  • куріння;
  • ВІЛ-інфекція;
  • активне статеве життя без використання чоловічих або жіночих презервативів, латексних серветок;
  • початок статевих стосунків до 16 років;
  • слабка від прийому кортикостероїдів імунна система;
  • раніше діагностований рак шийки матки в анамнезі сім’ї.

Якщо існує високий ризик виникнення злоякісних утворень, після 30 років рекомендується разом із ПАП-тестом скласти тест на ВПЛ (вірус папіломи людини).

Коли краще йти до гінеколога: до чи після місячних?

Планувати візит до гінеколога радять у перші дні після закінчення менструації. Також у цей час рекомендують проходити ПАП-тест. Зі скаргами пацієнтка може звернутися в будь-який день циклу, проте бажано не в дні самої менструації. Пацієнтки, які приймають комбіновані оральні контрацептиви (КОК) або після клімаксу можуть запланувати запис незалежно від дня циклу. До гінеколога слід записатися незалежно від часу останньої консультації чи дня циклу, якщо спостерігаються такі симптоми:

  • тазові болі, не викликані початком менструації;
  • нерегулярний менструальний цикл;
  • рясні та дуже болючі менструації;
  • біль і дискомфорт під час статевого акту;
  • неприємний запах і нетипові видозміни виділень із піхви;
  • свербіж, печіння, почервоніння та набрякання вульви.

Жінок часто хвилює питання необхідності гоління пахової зони перед походом до гінеколога. Лікарі рекомендують чинити так, як зручно самим жінкам, оскільки для проведення огляду та діагностики наявність або відсутність волосся на паховій зоні не критична. Також слід за 48 годин утриматися від статевих контактів, застосування вагінальних свічок, а також нанесення різноманітних гелів і кремів.

Коли йти до гінеколога під час вагітності?

Якщо тест на вагітність показав заповітні дві смужки, необхідно звернутися до лікаря для підтвердження факту вагітності за допомогою УЗД-діагностики чи тесту на ХГЛ. УЗД також допомагає виключити позаматкову вагітність.

Далі гінеколог збирає анамнез сімейних захворювань обох батьків та інформацію про вік і стан здоров’я матері. Важливо повідомити лікаря про перебіг минулих вагітностей і викидні, якщо такі були, про аборти. Пацієнтка стає на облік до акушера-гінеколога в профільному медичному закладі чи приватній клініці.

Далі наступного разу кабінет гінеколога слід відвідати на строку 7-8 тижнів. Тоді лікар зможе зробити висновки, як протікає ваша вагітність. Після цього прийому відвідувати гінеколога рекомендовано щомісяця перші 5 місяців вагітності, з 5 по 8 місяць — кожні два тижні, на 9 місяці — щотижня, аж до пологів.

Для ускладнених вагітностей графік відвідування планується індивідуально, виходячи зі стану матері та дитини, у разі загрози викидня — матір кладуть до пологового будинку на збереження в спеціальне відділення, де за станом жінки спостерігають кваліфіковані медичні працівники.

У клініці “Complimed” жінки можуть записатися на консультацію до фахівця та комфортно пройти необхідне гінекологічне обстеження без черг і талончиків, просто записавшись телефоном або залишивши заявку через онлайн-форму на сайті.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН