complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Регулярний медогляд співробітників

19.02.2020

Навіщо потрібно проходити регулярний медогляд і яким категоріям співробітників?

Спосіб життя — основний фактор, який впливає на здоров’я, самопочуття та стан людини протягом багатьох років від народження до смерті. Статистика свідчить, що до 2060 року лише 2 мільярди жінок і чоловіків досягнуть віку старше 60 років. Ці дані зовсім не втішні.

Працівники медичних установ закликають усіх замислитися про свій спосіб життя. Важливу роль у підтримці здоров’я відіграє профілактика. Вона дасть змогу вберегти себе від різних захворювань і проблем. До того ж вона обійдеться в рази дешевше, ніж лікування захворювання.

Кожна людина, що працює, знайома з терміном медогляд. Це процедура, яка передбачає відвідування низки фахівців. Згідно із законодавством, українці повинні проходити профогляд кожні 6-12 місяців.

Статистика показує, що люди найчастіше звертаються до лікаря, коли їх щось турбує, коли в них щось болить, коли хвороба вже розвивається. Але виникненню захворювання можна запобігти. А зробити це можна саме за допомогою медогляду.

Керівники будь-якої компанії зацікавлені у здоров’ї своїх підлеглих. Адже стан здоров’я співробітників впливає на продуктивність, ефективність роботи та атмосферу в колективі. Один із найпоширеніших способів моніторингу здоров’я персоналу — проведення медичних оглядів. Для деяких категорій співробітників вони є обов’язковими.

Навіщо проходити медогляд

Медичний огляд — комплекс досліджень і аналізів, які дають змогу визначити стан здоров’я, виявити наявність або відсутність хвороб, порушення здоров’я працівників, ускладнень. А також визначити працездатність і оцінити вплив праці на організм у динаміці, підтвердити безпеку членів колективу для оточення. Лікувально-профілактичні заходи проводять відповідно до охорони здоров’я, з метою запобігання виникненню та поширенню захворювань.

Діагностика в обов’язковому порядку складається з таких компонентів:

  • прийом у терапевта, гінеколога/уролога, хірурга, кардіолога, офтальмолога;
  • рентгенографія грудної клітки;
  • ультразвукові дослідження внутрішніх органів, судин і серця;
  • електрокардіографія;
  • лабораторні аналізи для виявлення різних маркерів.

Однією зі складових сучасних методів діагностики є лабораторна діагностика — дослідження різних середовищ організму з метою визначити стан органів, тканин і виявити можливі порушення в їхній роботі. Завдяки цьому виду діагностики фахівці:

  • підтверджують або виключають діагноз, уточнюють ступінь тяжкості та встановлюють причину;
  • виявляють нестачу макроелементів і вітамінів;
  • виявляють наявність запальних процесів;
  • виявляють гормональні порушення.

Якщо під час досліджень будуть виявлені зміни в стані здоров’я, може знадобитися прийом в інших фахівців.

Які бувають огляди

Попередній — проводиться для того, щоб визначити відповідність стану здоров’я претендента на посаду дорученій йому роботі. Для деяких категорій цей огляд є обов’язковим.

Періодичний — йому піддаються працівники в процесі трудової діяльності. Мета керівництва при направленні на цей огляд — зробити так, щоб умови праці мінімально впливали на стан здоров’я персоналу, відстежити динаміку змін. Обстеження також дадуть змогу виявити на ранніх термінах захворювання, які стануть на заваді виконання обов’язків і можуть бути небезпечними для інших співробітників.

Позаплановий — переважно проводиться в особливих випадках: відповідно до медичних рекомендацій з метою з’ясування наявності професійних захворювань або на прохання працівників. А також у тому випадку, якщо в одного з членів колективу виявили небезпечне інфекційне захворювання.

Проходження комісії необхідне для того, щоб:

  • провести профілактичні заходи;
  • виявити профзахворювання;
  • виявити патології та симптоми хвороб.

Категорії співробітників, які зобов’язані проходити регулярний медогляд

З ініціативи керівництва компанії чи самого персоналу люди будь-яких професій можуть проходити обстеження у фахівців. Законодавство зобов’язує роботодавців проводити регулярні медкомісії окремих категорій. До них належать:

  • працівники сфери громадського харчування;
  • особи, які працюють у небезпечних або шкідливих умовах;
  • співробітники салонів краси, перукарень, саун тощо;
  • особи, які працюють у сфері фармацевтики та медицини;
  • люди, які працюють на висоті чи під водою;
  • працівники ферм;
  • співробітники дитячих та освітніх установ;
  • члени клінінгових компаній.

Особливості проведення

Організацією профоглядів співробітників займається керівництво компанії чи підприємства. Воно бере на себе всі фінансові витрати. Найчастіше працівники відвідують лікарів у робочий час, який їм оплачується. Якщо ж їм довелося пройти огляд у свій вихідний, керівництво має це компенсувати.

Медогляд проводиться не рідше, ніж один раз на рік. Співробітники віком до 21 року мають обстежуватися щорічно, незалежно від спеціалізації, обійманої посади та сфери, в якій вони працюють.

Схема організації комісії для персоналу складається з таких пунктів:

  1. Роботодавець подає заявку до територіального органу Держпраці.
  2. Державна санітарно-епідеміологічна служба за участю представника підприємства визначає категорії працівників, які підлягають огляду, оформляють відповідні документи, передають їх роботодавцю.
  3. Протягом місяця роботодавець складає списки працівників, яких потрібно направити в клініку, погоджує списки з органом Держпраці.
  4. Роботодавець надсилає один зі списків закладу охорони здоров’я, укладає з медичним центром договір, погоджує терміни проведення, складає план-графік.
  5. Персонал отримує направлення.
  6. Проходження профогляду.
  7. Результати медкомісії та висновок лікаря про стан здоров’я вписуються в картку.
  8. Пацієнти отримують висновки лікарів і довідки.

У клініці з собою необхідно мати паспорт або інший документ, що підтверджує особу, а також амбулаторну карту. Якщо працівник не з’явився на огляді з власної вини, роботодавець має право відсторонити його від роботи до того моменту, поки він не пройде медкомісію.

Варто звернути увагу на те, що, якщо особа належить до категорії, яка підлягає обов’язковим прийомам у психіатра та/або нарколога, їх необхідно пройти до проходження профогляду.

Важливо усвідомлювати, що головне завдання проходження медичного огляду — не отримання довідки, а насамперед турбота про здоров’я, можливість запобігти захворюванню чи виявити його на ранній стадії. Пам’ятайте: своєчасна діагностика є запорукою здоров’я. Тому навіть якщо на роботі медогляд проходити не обов’язково, важливо проходити його для себе. Це допоможе стежити за станом здоров’я, самопочуттям і вчасно відреагувати на зміни в організмі.

Пройдіть повний медичний огляд у Complimed. Клініка має необхідну ліцензію, в комфортних приміщеннях встановлено сучасне обладнання. Наші співробітники — висококваліфіковані та досвідчені фахівці. В одному місці зібрані найрізноманітніші медичні напрямки. У клініці ви зможете пройти комплексне обстеження.

Ми розуміємо, що клієнти цінують час, тому проводимо всілякі огляди максимально оперативно. Вам не доведеться сидіти у величезних чергах, витрачати сили, нерви. У найкоротші терміни ви отримаєте довідку, висновки лікарів, оформлені відповідно до закону, і дізнаєтеся все про ваше здоров’я.

Ви можете підібрати зручний час для проходження огляду. Запишіться на прийом онлайн або за телефоном просто зараз.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН