complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Що таке псоріаз — причини, симптоми та лікування захворювання

31.01.2024

Шкірні захворювання можуть приносити відчутний дискомфорт життю людини, а тому потребують якомога швидшої терапії. Така хвороба як псоріаз є однією з найпоширеніших патологій шкірного покриву. У цій статті ми розглянемо, що собою являє дана патологія, її симптоми, способи лікування і профілактики. 

Що таке псоріаз?

Псоріаз (L40 за МКХ-10) — це хронічне, неінфекційне захворювання шкіри, за якого клітини покриву виробляються в надмірній кількості. У нормі клітини шкіри оновлюються приблизно за місяць, але у людей з псоріазом цей процес прискорений і займає всього кілька днів. Це призводить до утворення червоних плям, покритих сріблясто-білими лусочками. Захворювання може впливати не тільки на шкіру, а й на суглоби та нігті.

Причини псоріазу

Точні причини цього ураження шкіри залишаються незрозумілими, але більшість експертів згодні, що генетика і взаємодія з навколишнім середовищем відіграють одну з ключових ролей у розвитку цього захворювання. Наприклад, спадковість може вплинути на сприйнятливість до захворювання. Також фактори навколишнього середовища, такі як стрес, травми шкіри, інфекції та лікарські препарати, можуть спровокувати його загострення. Також причиною розвитку патології можуть виступати різні ендокринні захворювання.

Класифікація псоріазу

Згідно із загальноприйнятою міжнародною класифікацією хвороб (МКХ), псоріаз можна класифікувати на такі різновиди:

Звичайний, простий, вульгарний або бляшковий (L40.0 за МКХ-10) — характерні типові прояви (свербіж, лущення).

Ексудативний або пустулярний (L40.1-3, L40.82 за МКХ-10) — утворені на уражених ділянках пухирі або бульбашки наповнюються неінфікованим, запальним ексудатом (пустулами).

Краплеподібний (L40.4 за МКХ-10) — почервоніння не зливаються в одну велику пляму, а розташовані самі по собі.

Артропатичний або псоріатична артропатія (L40.5 за МКХ-10) — при цьому виді патології відбувається запалення суглобів.

Зворотний (L40.83-4 за МКХ-10) — проявляється на згинальних частинах тіла (пахви, лікті, пах).

Еритродермічний або псоріатична еритродермія (L40.85 за МКХ-10) — характерне поширене запалення і лущення, відшарування шкіри на всій або на великій частині поверхні покриву.

Нігтьовий або псоріатична оніходистрофія (L40.86 за МКХ-10) — проявляється зовнішніми змінами нігтьової пластини на ногах і руках.

Також захворювання класифікується залежно від площі ураження:

  • обмежений — тіло уражене менш ніж на 20%;
  • поширений — площа ураження шкіри становить понад 20%;
  • генералізований — захворювання зачіпає весь шкірний покрив тіла людини.

Симптоми псоріазу

Симптоми варіюються залежно від типу захворювання та можуть охоплювати різні ділянки тіла, включно із суглобами. До загальних ознак псоріатичного ураження відносять такі прояви:

  • поява червоних плям і лускатих ділянок шкіри;
  • сильний свербіж;
  • сухість шкіри;
  • наявність запалених плям;
  • слабкість у м’язах, стомлюваність. 

Деякі форми також можуть призвести до появи запалених суглобів і розвитку псоріатичного артриту.

Захворювання найчастіше розвивається на обличчі (щоки, повіки), шкірному покриві голови, спині, паху, руках і ногах. 

Загострення псоріазу

Хвороба може загострюватися під впливом різних чинників. Серед них: 

  • стрес;
  • інфекції;
  • пошкодження шкіри;
  • неправильне харчування;
  • зловживання алкоголем. 

У період загострення симптоми можуть ставати більш вираженими, що потребує посиленої уваги та лікування. Важливо зауважити, що кожна людина може реагувати по-різному на ці чинники та важливо уникати їхнього впливу для підтримки перебігу захворювання під повним контролем.

Чи передається псоріаз?

Патологія не є інфекційним захворюванням і не передається від людини до людини контактним шляхом. Проте генетична схильність до цієї патології може підвищити ризик розвитку хвороби у нащадків.

Наслідки псоріазу

У довгостроковій перспективі псоріаз може чинити негативний вплив на психічне здоров’я, викликаючи стрес і депресію. Крім того, суглобові прояви псоріазу можуть призвести до артриту, що погіршує якість життя пацієнта. Крім фізичних проблем, хвороба також може викликати емоційний стресовий стан у людини через видимість симптомів і формування у зв’язку з цим негативного ставлення в суспільстві (стигматизація). 

Діагностика псоріазу

Щоб точно визначити наявність зазначеної хвороби, необхідно звернутися до дерматолога. Лікар проведе візуальний огляд, а також може призначити пацієнтові здачу аналізів — загальний клінічний аналіз крові та сечі, біопсія шкіри, оцінка імуноглобулінового статусу. Обстеження спрямоване на виявлення причини виникнення патології та на оцінку рівня здоров’я людини. На основі проведених досліджень лікар ставить відповідний діагноз і призначає необхідну терапію. 

Лікування псоріазу

Лікування спрямоване на зменшення симптомів і підтримання контролю над захворюванням. Лікар може призначити топічні мазі, оральні препарати або ін’єкції, а також фізіотерапевтичні процедури для полегшення стану.

Препарати призначаються залежно від виду псоріазу і стадії його розвитку. На прогресуючому етапі призначають пом’якшувальні засоби, а також ліки, які містять активований цинк-піритіонат.Коли зростання нових вогнищ захворювання не відбувається і зменшується лущення, лікарі призначають мазі з вмістом саліцилової кислоти, дьогтю або вітаміну Д3.

Профілактика псоріазу

Хоча неможливо запобігти спадковим аспектам захворювання, можна вжити низку заходів для зниження ризику загострень. Це включає в себе уникнення стресів, підтримання здорового способу життя, правильне харчування, регулярне зволоження шкіри та своєчасне звернення за медичною допомогою за перших ознак захворювання. Також необхідно уникати надмірного перебування на сонці, відвідування солярію та переохолодження. 

Важливо пам’ятати, що лікування вищевказаної хвороби вимагає контролю досвідченого лікаря. Своєчасна діагностика та медичне втручання допоможуть поліпшити якість життя пацієнта.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН