complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки — що це, причини, симптоми, лікування

22.06.2023

Що таке виразка шлунка?

Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки — це хронічне захворювання, що характеризується формуванням виразок на слизовій оболонці цих органів. Даний стан виникає внаслідок порушення балансу між агресивними (соляна кислота та пепсин) та захисними (слиз і бікарбонати) факторами, що діють на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки.

Цю патологію також провокує захворювання на гастрит. Тому важливо стежити за перебігом цієї недуги та не дати їй перерости у важчий стан.

Класифікація

Виразки можуть бути первинними або вторинними, а також гострої чи хронічної течії. Первинні виникають самостійно, тоді як вторинні – внаслідок інших захворювань або станів. У Міжнародній класифікації хвороб виділяють такі різновиди:

  1. Гостра виразка із кровотечею.
  2. Гостра виразка з перфорацією.
  3. Гостра виразка з кровотечею та перфорацією.
  4. Гостра виразка без кровотечі та перфорації.
  5. Хронічна чи неуточнена виразка із кровотечею.
  6. Хронічна чи неуточнена виразка з кровотечею та перфорацією.
  7. Хронічна виразка без кровотечі та перфорації.
  8. Неуточнена виразка без кровотечі та перфорації.

За причиною виникнення виділяють виразки:

  • спричинені інфекцією Helicobacter pylori;
  • як наслідок прийому високих доз ліків, що подразнюють слизову оболонку шлунка;
  • викликані тривалим психологічним або фізичним стресом.

Симптоми та прояв виразки шлунка

Симптоми виразки шлунка та дванадцятипалої кишки досить різноманітні. У більшості випадків включають болі у верхній частині живота, відчуття голоду чи насичення, відрижку, печію та неприємний смак у роті. У поодиноких випадках можуть спостерігатися серйозні симптоми — кровотеча, прорив і стенозування. При виразці 12-палої кишки часто спостерігаються запори. При захворюванні спостерігається наступна картина:

  1. Біль у шлунку має непостійний характер. Дискомфорт проявляється після вживання гострих і жирних продуктів, алкоголю. Також дискомфорт спостерігається вранці.
  2. Нудота та блювання — починаються після вживання їжі. Після блювання настає полегшення, вщухає біль.
  3. Через годину-півтори після прийому їжі починається печія — в області стравоходу хворий відчуває сильне печіння.
  4. Також у людини може бути відсутнім апетит — хворий прагне уникнути страждань і дискомфорту.

Причини появи виразкової хвороби шлунка

Причини появи виразкової хвороби шлунка різноманітні й включають такі фактори:

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • тривалий прийом таких препаратів як Диклофенак, Ібупрофен та інших протизапальних і нестероїдних медикаментів;
  • травми живота;
  • наявність інших серйозних захворювань — туберкульоз, сифіліс, запальні процеси печінки чи підшлункової залози;
  • порушення обмінних процесів;
  • неправильне харчування;
  • зловживання алкоголем, куріння.

Також розвитку захворювання можуть сприяти постійні стреси, напруження.

Діагностика виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки

Основний спосіб діагностики даної патології — езофагогастродуоденоскопія (ЕГДС), вона ж гастроскопія. Для обстеження шлунка людині через рот вводиться трубка, на кінці якої розташована камера. Зображення надходить на монітор і лікар бачить поверхню органів, що обстежуються. Під час гастроскопії лікар може провести біопсію — відщипнути шматочок стінки слизової оболонки для детального вивчення. Цей метод обстеження дуже інформативний.

Також пацієнту можуть призначити аналіз на інфекцію хелікобактер пілорі. Додатковими методами обстеження виступають аналізи крові та сечі, УЗД органів черевної порожнини, моніторинг рівня кислотності у шлунку.

Лікування виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

Після ретельного обстеження лікар призначає відповідну терапію.

Лікування виразкової хвороби включає використання препаратів для зниження кислотності шлунка (інгібітори протонної помпи, антациди), для лікування Helicobacter pylori використовуються антибіотики, для поліпшення травлення призначаються ферменти. Пацієнтам також рекомендується вести здоровий спосіб життя, включаючи збалансоване харчування, відмову від куріння та алкоголю.

Дієта при виразці дванадцятипалої кишки повинна дотримуватися неухильно. З раціону потрібно повністю виключити:

  • смажену, копчену, солону та мариновану продукцію;
  • міцну каву та чорний чай, газовані напої;
  • кисломолочні продукти;
  • овочі, які провокують газоутворення та здуття живота — бобові, капусту.

Хірургічне лікування

Хірургічне лікування виразки дванадцятипалої кишки та шлунка є альтернативою для пацієнтів, у яких не вдалося досягти успіху за допомогою медикаментозної терапії. Також оперативне втручання показано при ускладненнях виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки — перфорації, кровотечі та стенозі, розповсюдженні на інші органи. Хірург може виконати резекцію, ваготомію чи інші процедури залежно від конкретної ситуації.

Реабілітація при виразковій хворобі шлунка

Реабілітація після лікування виразкової хвороби включає дотримання дієти, відмову від куріння та вживання алкоголю, а також постійне спостереження у лікаря. Пацієнту може знадобитися тривале застосування препаратів для зниження кислотності шлунка, щоб запобігти рецидивам. При правильно підібраному лікуванні пацієнт повністю одужує через місяць-два.

Профілактика виразки шлунка

Профілактика виразкової хвороби включає здоровий спосіб життя, помірне споживання алкоголю, уникнення куріння та нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), а також своєчасне лікування інфекції Helicobacter pylori. Регулярні медичні огляди також відіграють важливу роль у запобіганні виразковій хворобі, дозволяючи виявляти та лікувати її на ранній стадії.

До загальних рекомендацій, які допоможуть запобігти появі та розвитку патології відносяться:

  1. Регулярне та збалансоване харчування. Не рекомендується занадто часто вживати смажену, гостру, кислу їжу у великих кількостях.
  2. Обмеження вживання медикаментів, які дратують слизову оболонку — нестероїдні, протизапальні та деякі гормональні препарати.
  3. Відмова від куріння, у тому числі кальяну та електронних сигарет. Також рекомендовано знизити кількість алкоголю.
  4. Слід вести активний спосіб життя займатися спортом, танцями, йогою.
  5. Здоровий та повноцінний сон — не менше 7-8 годин.

Також важливо регулярно проходити медогляд. У нашій клініці дослідження проводиться кваліфікованими лікарями з використанням сучасного обладнання. Завдяки цьому захворювання можна виявити на ранній стадії, не чекаючи його прогресування у важчу форму.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН