complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Як позбутися постакне — поради косметологів CompliMed

07.01.2023

Майже кожна людина тією чи іншою мірою стикалася з проблемою появи та розвитку вугрів. І ця проблема не тільки про утворення характерного висипу на обличчі — захворювання схильне поширюватись і на інші ділянки тіла з надмірною секрецією сальних залоз (шия, верхня частина грудей, міжлопаткова область, спина).

Більш проблемним є сценарій, у якому травмується шкірний покрив навколо прищів, а процес загоєння при цьому порушений. Про цю проблематику та шляхи її вирішення більш детально поговоримо далі.

Що таке постакне

Давайте спочатку визначимося в косметологічних термінах акне та постакне, щоб краще розібратися в різниці між ними.

  1. Акне чи вугрова хвороба — це тривале захворювання запального характеру, що розвивається на тлі забитих волосяних фолікулів шкірним салом і мертвими клітинами покриву. Зовнішніми проявами можуть стати гнійні білі головки з почервонінням навколо, чорні крапки та щільні почервонілі горбки (папули).
  2. Постакне (післязапальне захворювання) — це пігментні чи рубцеві зміни на шкірі, що виникли внаслідок поганого загоєння, видавлювання або травмування вугрових висипів.

Причини та області появи постакне

Шкірний покрив людини має дуже складну структуру — разом з всеосяжними клітинами епітелію тут також присутні сальні та потові залози, а також волосяні фолікули. До появи вугрового висипу якраз призводить надмірна секреція сальних залоз.

Чому так відбувається? Річ у тім, що порушення роботи сальних залоз призводить до потовщення епітелію в області проток, звуження просвіту самої залози та неможливості повноцінного і регулярного виділення шкірного сала через пори на поверхню. За підсумком жировий секрет осідає всередині протоки залози, провокуючи разом з мікробами, що знаходяться на поверхні, запалення.

На початку запального процесу сальні залози збільшуються у розмірах, утворюючи так звані комедони. Наступними етапами є утворення чорних крапок і пустул (гнійні головки утворюються внаслідок роботи лейкоцитів, активності мікробів і порушення відтоку шкірного сала).

Щоб уникнути цього, відбувається утворення запальних змін навколо прищу, виникнення набряклості, стимулювання вироблення колагену, а також формування рубцевих змін: утворення сполучнотканинних елементів, розростання нових капілярів, що дають ефект почервоніння, стимуляція роботи пігментних клітин (утворення стійких пігментних плям з нерівними краями).

До основних причин розвитку постакне відносять:

  • пошкодження шкірного покриву шляхом видавлювання прищів — механічна дія часто призводить до утворення шрамів або застійних плям;
  • затяжний вугровий висип середнього та тяжкого ступеня — тривала присутність глибоких запальних осередків на шкірі призводить до нанесення непоправних пошкоджень для епідермісу.

Найчастіше постакне виникає на обличчі — при цьому переважно на лобі, щоках і носі. Але запалення також може поширюватися по спині чи зоні декольте.

Види та стадії постакне

Сучасна дерматологія виділяє такі види постакне:

  1. Гіпертрофічні (опуклі) рубці зовні нагадують горбки рожевого кольору та виникають внаслідок підвищення рівня колагену вище за норму у відповідь на пошкодження шкірного покриву.
  2. Атрофічні (вдавлені) рубці з’являються в області запального елемента через атрофоване вироблення колагену та нестачу у шкіри ресурсів для відновлення.
  3. Післязапальна гіперпігментація (дисхромія) проявляється плямами коричневого, жовтого чи сірого кольору та відбувається через вплив ультрафіолетових променів на травмовані ділянки епідермісу, що разом з ослабленими захисними функціями шкіри та дуже швидким накопиченням меланіну надає покриву темних відтінків.
  4. Післязапальна еритема є сигналом до судинних змін шкіри, які проявляються характерними слідами синього фіолетового чи червоного кольору. Характерна для пацієнтів зі слабкими капілярами чи після спроб видавити гнійний висип.

Стадії прояву постакне безпосередньо залежить від рівня природного колагену у процесі загоєння запалень. Так, низький рівень призводить до появи атрофічного порожнистого рубця — шрами набувають сколотої, прямокутної або круглої форми. Своєю чергою, високий показник є причиною виникнення гіпертрофічного рубця, здатного розростатися. Найчастіше гіпертрофічні рубці мають опуклу форму, а атрофічні — впалу, у вигляді кратерів або ямок.

Способи лікування постакне

Як лікувати постакне? У наш час сфера косметології має досить широкий арсенал сучасних косметологічних процедур. Мова про хімічні пілінги від постакне, ін’єкції спеціальних препаратів та апаратні методики.

Апаратні методи боротьби з постакне

Лікування дефектів за допомогою спеціального обладнання передбачає видалення постакне лазером і включає наступні процедури:

  • фототермоліз — дбайливий та точковий вплив лазерних променів на клітини шкіри шляхом теплової обробки та руйнування пошкоджених ознаками постакне тканин;
  • лазерне шліфування рубців — вплив спеціальною лазерною установкою із заданою довгою хвилею, яка припікає пошкоджені ділянки покриву, а в оброблених зонах призводить до відлущування шкіри;
  • дермабразія — механічне шліфування епідермісу від постакне з подальшим видаленням одного чи декількох шарів, що сприяє вирівнюванню рельєфу та звільненню від естетичних недоліків.

Ін’єкційна методика лікування

Не менш (а в деяких випадках навіть більш) ефективними методами боротьби з акне є проведення спеціальних ін’єкцій у відділах естетичної медицини в спеціалізованих клініках. До таких процедур відносять:

  1. Уколи філерів від постакне — безболісне введення під шкіру гелеподібних наповнювачів-імплантатів, здатних правильно коригувати естетичні та косметичні недоліки шкірного покриву.
  2. Мезотерапію постакне — введення в шари дерми та епідермісу біологічно активних комплексних препаратів, що стимулюють процеси обміну та регенерації тканин, а також сприяють покращенню харчування, зволоженню та загальній підтягнутості шкіри обличчя.
  3. Плазмоліфтинг постакне — введення під проблемний покрив шляхом уколу збагаченої тромбоцитами аутоплазми (крові) пацієнта, яка сприяє уповільненню процесів старіння, оновленню, зволоженню та інтенсивному живленню клітин пошкодженого покриву.

Лікування хімічними пілінгами

Аудиторія нашого блогу вже точно знає про значення терміну пілінг. Якщо коротко, то це процедура видалення відмерлих клітин шкіри, яка стимулює оновлення шкірного покриву, активізує захисні функції організму та дозволяє позбутися гіперпігментації.

Особливістю хімічного пілінгу є використання спеціальних препаратів, які викликають реакцію у верхніх шарах покриву. Залежно від глибини впливу на епідерміс пілінг буває:

  • глибоким — відлущування ороговілих клітин з подальшим інтенсивним процесом відновлення тканин поверхневого та глибокого шарів шкіри;
  • серединним — проникнення хімічних речовин у середні шари шкіри, що знаходяться під епідермісом, з відлущуванням клітин як поверхневих, так і глибших шарів;
  • поверхневим — кислоти від постакне зачіпають тільки верхні шари епідермісу, розчиняючи ороговілі частинки, нормалізуючи діяльність сальних залоз і звужуючи розширені пори.

Профілактика постакне

Профілактичні методи протидії появі та розвитку постакне включає наступні рекомендації:

  1. Дезінфікуйте свій гаджет спеціальними антибактеріальними засобами.
  2. Намагайтеся якомога рідше торкатися обличчя руками.
  3. Використовуйте спеціальні косметичні засоби (бажано попередньо проконсультуватись з косметологом).
  4. У жодному випадку не намагайтеся і не дозволяйте іншим видавити вугрі, прищі та інші елементи постакне.
  5. Користуйтеся засобами для очищення та догляду, а також дотримуйтесь правил догляду за тілом та обличчям (бажано отримати рекомендації та призначення лікаря-фахівця)

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН