complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Захворювання щитоподібної залози: причини, симптоми та методи лікування

15.12.2023

Що таке щитоподібна залоза?

Щитоподібна залоза (щитоподібка) – це ендокринна залоза людини, завданням якої є збереження йоду та синтез йодовмісних гормонів (йодтиронінів). Ці гормони, зокрема тироксин (тетрайодтиронін, T4) і трийодтиронін (T3), відіграють важливу роль у регуляції обміну речовин, рості окремих клітин і загальному функціонуванні організму.

Розташована в шиї під гортанню перед трахеєю, людська щитоподібка має форму метелика і розміщується на поверхні щитоподібного хряща. Її структура містить фолікули, що складаються із зовнішньої та внутрішньої оболонок, кровоносних судин і колоїду.

У дорослої людини середня вага щитоподбки становить від 12 до 25 г, тоді як у новонароджених цей показник дорівнює 2-3 г. Розміри кожної частки дорослої залози знаходяться у такому діапазоні:

  • довжина: 2.5-4 см;
  • ширина: 1.5-2 см;
  • товщина: 1-1.5 см.

Нормою об’єму щитоподібки вважається до 18 мл у жінок і до 25 мл у чоловіків. Вага та розміри ендокринної залози є індивідуальними: наприклад, у жінок можливі невеликі зміни в об’ємі у зв’язку з менструальним циклом.

Функції щитоподібної залози

Щитоподібна залоза – це залоза внутрішньої секреції, де в клітинах, званих тироцитами, відбувається вироблення двох гормонів: T4 і T3. Ці гормони контролюють обмін речовин, енергетичні процеси, а також ріст та дозрівання тканин і органів. C-клітини, що належать до дифузної ендокринної системи, виділяють кальцитонін, який є одним із чинників, що регулюють обмін кальцію в клітинах, беруть участь у процесах росту й розвитку кісткової тканини поряд з іншими гормонами.

Надлишкова (гіпертиреоз, тиреотоксикоз) або недостатня (гіпотиреоз) функціональна активність щитоподібної залози може стати причиною різноманітних хвороб.

Причини захворювань щитоподібної залози

Перед тим як розбиратися в причинах тієї чи іншої хвороби, визначмося з основними патологіями та їхніми поняттями:

  1. Гіпертиреоз (тиреотоксикоз) – стан, викликаний надлишковою активністю щитоподібки, що проявляється збільшенням рівня гормонів.
  2. Аутоімунний тиреоїдит (лімфоцитарний тиреоїдит або тиреоїдит Хашимото) – хронічна запальна хвороба аутоімунного походження, за якої відбувається поступове руйнування паренхіми органу через тривалу лімфоїдну інфільтрацію, що може призвести до розвитку первинного гіпотиреозу (нестачі гормонів).
  3. Мікседема (“слизовий набряк”) – розлад, спричинений недостатнім забезпеченням органів і тканин гормонами.
  4. Кретинізм – ендокринне захворювання, зумовлене дефіцитом гормонів, що характеризується вираженим зниженням її функції та затримкою фізичного й розумового розвитку.
  5. Дифузний токсичний зоб (гіпертиреоз, хвороба Базедова, Грейвса, Перрі, Флаяні) – аутоімунне захворювання, спричинене надлишковою секрецією тиреоїдних гормонів дифузною тканиною, що призводить до тиреотоксикозу (надлишку). Частіше трапляється у жінок.
  6. Аденома щитоподібної залози – це доброякісна пухлина, що характеризується появою вузла в щитоподібці на тлі нормальної чи підвищеної її функції. Має окрему категорію – токсична аденома, що являє собою новоутворення в тканинах щитоподібної залози, яке супроводжується її посиленою функцією.
  7. Рак щитоподібної залози – злоякісна пухлина щитоподібки, що розвивається з фолікулярних або з С-клітин.

Хоч етимологія появи та розвитку цих хвороб відчутно різниться, тригерами для розвитку захворювань цього органу є:

  • аутоімунні захворювання;
  • генетична схильність;
  • нестача йоду;
  • запальні процеси;
  • певні лікарські препарати.

Симптоми захворювань щитоподібної залози

Симптоми хвороб щитоподібки можуть варіювати залежно від типу захворювання.

  1. Гіпертиреоз (підвищена активність): безсоння, нервозність, втрата ваги, тривожність, тахікардія (збільшення частоти серцевих скорочень > 90 ударів за хвилину).
  2. Гіпотиреоз (знижена активність): втома, зниження активності, припливи холоду, набір ваги.

До загальної симптоматики також можна віднести проблеми з концентрацією уваги, зміни настрою, сухість шкіри та волосся, а також збільшення чи зменшення розміру щитоподібки.

Діагностика захворювань щитоподібної залози

Для точної діагностики хвороб щитоподібної залози необхідно провести комплексне обстеження. Воно охоплює:

  • вимірювання рівня Т3, Т4 і тиреотропного гормону (ТТГ) у крові;
  • вивчення аутоімунних процесів;
  • ультразвукове дослідження (УЗД щитоподібної залози) для оцінки її розмірів і структури;
  • дослідження для оцінки функціональної активності шляхом сцинтиграфії;
  • біопсію (забір матеріалу) для визначення природи утворень.

Лікування щитоподібної залози

Лікування патологій щитоподібки залежить від їхнього різновиду та ступеня тяжкості. У разі гіпертиреозу лікар-ендокринолог може призначити препарати, що блокують функцію щитоподібної залози, застосування радіоактивного йоду для лікування надлишкової активності або хірургічне втручання з видалення вузлів, часткового чи повного видалення щитоподібки. Для лікування гіпотиреозу застосовуються синтетичні гормони для корекції активності.

Профілактика щитоподібної залози

Одним із ключових аспектів профілактики хвороб щитоподібки є правильне харчування з достатнім вмістом йоду. Регулярні медичні огляди та аналізи дають змогу виявити проблеми на ранній стадії. Мінімізація стресів, здоровий спосіб життя і помірна фізична активність також сприяють підтримці здоров’я щитоподібної залози.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН