complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Порушення гормонального фону або гормональний дисбаланс

11.01.2021

Порушення гормонального фону, до якого призводить зменшення чи збільшення певного гормону, порушує злагоджену роботу різних систем організму й одразу ж позначається на стані здоров’я людини.

Мало хто замислюється про роботу ендокринної системи. Однак порушення нормального вироблення гормонів безпосередньо впливає на самопочуття людини, її настрій, поведінку, а також відображається на зовнішньому вигляді. Саме гормони регулюють багато важливих процесів в організмі: метаболізм, цикли сну, температуру, серцебиття, роботу внутрішніх органів тощо.

Перший крок на шляху до усунення гормонального дисбалансу — визначення його наявності. Серед ознак, які мають вас насторожити й стимулювати піти до ендокринолога, можна виділити:

Підвищена дратівливість

Якщо ви тривалий час перебуваєте в стані, який можна схарактеризувати як “Мене всі бісять і все дратує”, слід перевірити гормони. Емоційні гойдалки, постійна внутрішня напруга та перепади настрою можуть свідчити про проблеми з гормонами щитоподібної залози (ТТГ, Т3, Т4).

Гіпертиреоз — це стан, що характеризується підвищеним виробленням гормонів Т3 (трийодтироніну) і Т4 (тироксину), за якого частішає пульс і серцебиття, підвищується дратівливість, з’являються порушення сну.

Тож може бути так: це не ви дратівливий, нервовий і похмурий, а гормональний фон порушений.

Сильна слабкість, постійна втома

Гіпотиреоз — стан, який характеризують хронічна втома, постійне бажання прилягти й поспати, знижена розумова діяльність. Занепад сил і стан “сил ніяких немає, як вичавлений лимон” є ознаками слабкої роботи щитоподібної залози, нестачі гормонів Т3 і Т4. Також прояву таких симптомів у чоловіків сприяє низьке вироблення тестостерону та слабка робота надниркових залоз.

Гіпотиреоз може проявлятися як за великої кількості роботи без відпочинку, так і за мінімальної активності, без об’єктивних причин. В обох випадках необхідно пройти перевірку та переконатися в причинах.

Набір ваги

На вагу впливають як калорії, фізичні навантаження, фактор спадковості, так і проблеми ендокринної системи. Про похід до ендокринолога слід замислитися у випадку, якщо ви повнішаєте попри дієту та високу фізичну активність.

Збільшенню маси тіла сприяє гіпотиреоз, зниження рівня статевих гормонів, підвищена робота надниркових залоз. При цьому відбувається локалізація жирових відкладень, підвищується артеріальний тиск, рівень глюкози тощо.

Зниження кількості гормонів щитоподібної залози призводить до уповільнення обміну речовин. Зміна рівня естрогену відображається на наборі ваги, оскільки стимулює підвищення апетиту. Крім цього, подібні зміни позначаються на лептині — гормоні, що впливає на регулювання споживання їжі. Для контролю голоду важливий баланс двох гормонів: лептину (зменшує апетит після їди) і ґреліну (сигналізує організму про необхідність прийому їжі).

Акне та вугрі

Поява висипань у жінок пов’язана з менструальним циклом. Однак, якщо висипання мають хронічний характер і проявляються постійно, то це є ознакою гормонального збою. Кількість андрогенів, що відхиляється від норми, провокує підвищену роботу сальних залоз, що, своєю чергою, призводить до закорковування пор і розвитку акне.

Також тривогу викликають різкі спалахи акне та вугрового висипу — у багатьох випадках вони сигналізують про гормональні проблеми.

Проблеми зі сном

Безсоння часто є наслідком нестачі прогестерону — гормону, що є природним релаксантом, сприяє умиротворенню, заспокоєнню та розслабленню, підтриманню стабільного сну. Зміни кількості прогестерону призводять до порушень: падіння рівня цього гормону негативно впливає на якість сну та швидкість засинання.

Проблеми з травленням

Проблеми з кишківником, зміни в травленні, діарея, нудота та біль у шлунку можуть стати вашими супутниками в разі відхилення від норми кількості естрогену і прогестерону. Доповнені висипаннями та підвищеною слабкістю, вони точно свідчать про порушення роботи гормонів і необхідність відвідування фахівця.

Головні болі

Часті болі можуть бути спричинені як стресом і втомою, так і недостатнім рівнем естрогену. Естроген забезпечує контроль процесів обміну в головному, а також спинному мозку. Якщо вас мучать мігрені та жахливий настрій, то причина може критися в нестачі або надлишку цього гормону.

Підвищена пітливість

Підвищене потовиділення, перепади температури, несподіваний жар — усе це натякає на гормональний дисбаланс. Як згадувалося вище, гормони сприяють регулюванню температури тіла. У зв’язку з цим, порушення гормонального фону може супроводжуватися припливами жару. Це — вірна ознака, що якісь гормони перебувають не в нормі.

Випадіння волосся

Втраті волосся сприяє відхилення від норми тестостерону, інсуліну, гормонів щитоподібної залози. Підвищений рівень тестостерону в жінок часто призводить до надмірного випадіння волосся. Тим часом на чоловіків тестостерон впливає інакше — у них, навпаки, кількість волосся збільшується.

Розсіяність, проблеми з пам’яттю

Забудькуватість або “затуманення пам’яті” може бути спричинена зміною рівня прогестерону, естрогену, кортизолу. Їх зменшення може стати причиною зниження ясності розуму та пам’яті. Нестача кортизолу впливає на короткочасну пам’ять — звідси підвищена забудькуватість.

Проблеми з пам’яттю можуть бути пов’язані із захворюваннями щитоподібної залози та іншими гормональними змінами в організмі.

Нерегулярний менструальний цикл або вагітність

Нерегулярні менструації можуть свідчити про наявність серйозних гормональних порушень і патологій статевої системи.

Вагітність — важливий процес, який вимагає проходження багатьох аналізів, у т.ч. для перевірки гормонів. У період вагітності та після пологів рівень гормонів (і загалом усі системи організму жінки) постійно змінюється, що призводить до перепадів настрою, безсоння тощо. Тому важливо контролювати їхні рівні та тримати в межах норми.

Зміни грудей

Зниження естрогену може позначатися на грудях, зменшувати їхню щільність і форму, внаслідок чого змінюється розмір грудей. Це — серйозний симптом наявних порушень у роботі організму жінки.

Додатковими характерними ознаками гормональних порушень є набряклість, сухість шкіри, дефіцит маси тіла тощо.

Якщо ви можете відстежити в себе перелічені симптоми, то це привід звернутися до фахівця та пройти гормональне обстеження. Просте своєчасне звернення до лікаря (ендокринолога чи гінеколога) дасть змогу виявити й вилікувати будь-які порушення. Приведіть ваші гормони в норму, щоб повернути відмінне самопочуття, настрій і енергію, значно поліпшивши якість життя.

У клініці Complimed ви можете записатися на консультацію до фахівця і пройти необхідне дослідження.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН