complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Серцева недостатність: діагностика, лікування, профілактика

15.09.2023

Серце — один із найголовніших органів нашого організму. Від здоров’я цього м’яза залежить загальний стан організму. Тому дуже важливо стежити за здоров’ям серця та вчасно звертатися за медичною допомогою. У цій статті ми розглянемо, що таке серцева недостатність, якими вона супроводжується симптомами. Також ви дізнаєтеся про способи лікування та профілактики цієї недуги.

Що таке серцева недостатність

Серцева недостатність — це стан, при якому серце не може належним чином справлятися з постачанням крові організмом. Це може статися через ослаблення м’яза серця, порушення клапанів або проблеми з ритмом скорочень.

Види серцевої недостатності

Це захворювання можна класифікувати на такі види:

  1. Гостра — виникає різко на тлі сторонніх патологій серця. Характеризується яскраво вираженими симптомами. Потребує невідкладної медичної допомоги.
  2. Хронічна — розвивається повільно з поступовим посиленням симптомів.

Також захворювання поділяється на систолічну та діастолічну форми. Перша характеризується слабкістю скорочень серця. Друга — пов’язана з порушенням розслаблення шлуночків.

Стадії серцевої недостатності

Захворювання розвивається поступово. Виділяють 4 стадії розвитку цього захворювання:

  1. Перша стадія — у стані спокою симптоми відсутні, але виявляються при сильному фізичному навантаженні у вигляді задишки та почастішання пульсу.
  2. Друга стадія — при легкому навантаженні спостерігається утруднення дихання та почастішання серцебиття. Також може виникати сухий кашель та набряк легень.
  3. Третя стадія — у стані спокою у хворого спостерігається задишка, набряк легень, живота та ніг.
  4. Четверта стадія — в органах, які страждають на брак кровопостачання, розвиваються незворотні наслідки. Загальний стан людини погіршується.

Симптоми серцевої недостатності

За наявності даної патології хворий може спостерігати у себе такі симптоми:

  • задишка;
  • утруднене дихання;
  • порушення серцевого ритму;
  • набряклість;
  • швидка стомлюваність; 
  • запаморочення;
  • порушення сну.

Ця клінічна картина характерна для хронічної форми захворювання. При гострій формі пацієнта також спостерігаються почастішання пульсу, підвищення центрального венозного тиску.

Якщо ви виявили у себе або близьких ці симптоми, необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря.

Причини розвитку серцевої недостатності

Поширені причини виникнення цього захворювання:

  • гіпертонія;
  • інфаркт міокарда;
  • аритмія;  
  • кардіосклероз;
  • ішемічна хвороба;
  • цукровий діабет;
  • астма;
  • сторонні системні патології організму.

Необхідно стежити за своїм здоров’ям та своєчасно лікувати системні захворювання організму.

Діагностика серцевої недостатності

Для діагностики цієї патології необхідно звернутися до кардіолога. Під час обстеження проводяться електрокардіограма (ЕКГ), ультразвукове дослідження (УЗД). Також призначається аналіз крові на рівень натрію.

За наявності супутніх та системних захворювань проводиться дослідження внутрішніх органів.

Лікування серцевої недостатності

Допомогти покращити якість життя пацієнта з недугою покликана терапія із застосуванням препаратів, спрямована на зміцнення серцевого м’яза та зниження навантаження на серце.

Крім медикаментозного лікування, проводиться корекція способу життя та харчування хворого. За наявності патології необхідно уникати вживання жирної, смаженої, гострої, копченої та солоної їжі. Пацієнтам із набряками не рекомендується пити багато рідини.

У занедбаних випадках людині може знадобитися хірургічне втручання.

Профілактика серцевої недостатності

Профілактика включає ведення здорового способу життя, зокрема:

  • регулярну фізичну активність;
  • правильне харчування, багате на вітаміни та мікроелементи;
  • відмова від куріння і зловживання алкоголем;
  • своєчасне та ефективне лікування системних захворювань.

Крім того, важливо контролювати артеріальний тиск та своєчасно звертатися до лікаря за перших ознак проблем із серцем.

Що не можна при серцевій недостатності

За наявності патології слід уникати:

  • солоної та жирної, копченої їжі;
  • надлишкового споживання рідини;
  • вживання алкоголю і нікотину;
  • рекомендується обмежити фізичну активність, узгоджуючи її з лікарем.

На закінчення додамо, що серцева недостатність — серйозне захворювання, що потребує термінового звернення до лікаря. Своєчасна діагностика, грамотне лікування і правильний спосіб життя допоможуть впоратися з цією недугою та зберегти повноцінне життя.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН