complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Що таке остеопороз і як йому запобігти?

24.07.2020
Остеопороз - -Complimed

Вам доводилося помічати, що улюблені бабусі, дідусі, батьки з часом стають нижчими на зріст? Якщо уважно придивитися до людей похилого віку, які нас оточують, то можна помітити в них повільну хитку ходу, згорбленість. Здається, що людина всихає внаслідок чого стає меншою, але насправді це не так.

У реальності це прояв проблем з опорно-руховим апаратом, оскільки з часом наші кістки піддаються механічному зносу та стають більш крихкими. У побуті це називають крихкістю кісток, а в медицині — остеопорозом. Його лікуванням займаються травматологи-ортопеди, ендокринологи, рентгенологи, остеопати та реабілітологи.

Остеопороз — це системне захворювання скелета, що характеризується зниженням щільності кісток. Слабкість кісткової тканини призводить до розвитку переломів за незначної або неявної травми, особливо кісток грудного та поперекового відділів хребта, зап’ясть і стегон (так звані крихкі переломи).

Цікаво, що представники негроїдної раси мають більш щільну кісткову тканину, ніж представники європеоїдної та монголоїдної рас. А жителі північних країн мають більше шансів виявити в себе остеопороз через дефіцит вітаміну D (через малу активність сонячного проміння в північних регіонах). Приблизно до 40 років стан скелета залишається стабільним, а далі, з початком вікових змін у жінок (через дефіцит естрогенів) втрата мінеральних речовин прискорюється та сягає приблизно 3-5% щороку протягом приблизно 5-7 років, потім рівень втрати маси кістки поступово зменшується.

Чоловіків наздоганяє хвороба після 65 внаслідок порушення засвоєння кальцію в кишківнику чи внаслідок дефіциту гормонів.

Статистика свідчить, що остеопороз у більшості випадків виявляють у жінок похилого віку (на території пострадянського простору), але є ймовірність, що статистиці завдають шкоди упередження чоловічого населення наших країв. Літні чоловіки не люблять лікуватися, звертатися по допомогу. Вмовляючи себе й оточення, що: “І так минеться!”. Але, на жаль, прикласти подорожник до проблемної зони буде далеко недостатньо за цього захворювання.

Експерти виділяють низку причин виникнення недуги (групи ризику):

  • низька маса тіла (субтильна статура)
  • недостатнє вживання фосфору, магнію, вітаміну D
  • мала фізична активність
  • ендокринні захворювання (цукровий діабет, наприклад)
  • перенесені переломи, знерухомлення

Сама хвороба протікає без очевидних симптомів. Тому здебільшого діагностується на пізніх стадіях і, часто, при переломах. Очевидно, що за таких умов лікування травм проходить довше та складніше. Тому важливо знати маркери захворювання. Варто бити на сполох, якщо:

  • відчуваєте загальну слабкість\підвищену стомлюваність
  • з’явилися нічні судоми в гомілках і стопах
  • підвищилася чутливість хребта до натискання
  • шкіра стає тоншою та прозорішою
  • активно з’являється сивина, псуються нігті

Якість життя хворих на остеопороз дуже залежить від профілактики та діагностики. Із сучасних методів діагностики остеопорозу найбільш інформативним є метод кісткової денситометрії, який дає змогу виявити зміни щільності кістки на ранній стадії, задовго до появи симптомів. Денситометрія — це безболісне швидке обстеження для вимірювання втрати щільності кісткової тканини, здебільшого денситометрію проводять у нижньому відділі хребта, тазостегновому суглобі та ділянці передпліччя.

Апарат просвічує кісткову тканину ультразвуком. Тому дослідження повністю безпечне для вашого здоров’я. Лікарі радять проходити обстеження всім жінками у віці від 40 років і чоловікам після 60, незалежно від самопочуття і наявності симптомів.

Зробити денситометрію ви можете у нас у клініці, перейшовши на сторінку за посиланням і залишивши заявку.

Попередити остеопороз вже точно легше, ніж лікувати, тому обов’язково потрібна профілактика, особливо якщо ви перебуваєте в групі ризику. Найкращою профілактикою буде фізична активність (ходьба, біг, плавання, їзда на велосипеді), яка розжене ваше серце до 100-120 ударів за хвилину і поліпшить кровообіг у всіх тканинах, у кісткових зокрема. Правильне харчування (більше молочних продуктів, менше газованих і смажених) забезпечить надходження корисних мікроелементів у кісткові тканини.

Оскільки остеопороз вважається “тихою” хворобою (без яскраво виражених, очевидних симптомів) необхідно спостерігати за своїми рідними та за найменших підозр на недугу проходити обстеження. Ну а щоб ризик захворювання був мінімальним, просто приділяйте собі більше часу та уваги. Більше гуляйте, вживайте корисну їжу та приймайте регулярні сонячні ванни. Не забувайте про позитивний настрій у житті, любов до себе та людей довкола і тоді будь-які хвороби пролітатимуть повз!

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН