complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Тривога: види, лікування, профілактика, підготовка до відвідування лікаря

25.08.2020
Депрессия

Почуття занепокоєння або нервозності — це нормальна частина повсякденного життя. Усі час від часу хвилюються або відчувають тривогу. Легка або помірна тривога може допомогти вам сконцентрувати свою увагу, енергію та мотивацію. Якщо тривога сильна, у вас можуть виникнути почуття безпорадності, розгубленості та крайнього занепокоєння, які несумірні з реальною серйозністю або ймовірністю страшної події.

Пригнічувальне занепокоєння, яке заважає повсякденному життю, не є нормальним. Цей тип тривоги може бути симптомом генералізованого тривожного розладу або симптомом іншої проблеми, такої як депресія.

Тривога може спричиняти фізичні та емоційні симптоми. Певна ситуація або страх можуть викликати деякі чи всі ці симптоми на короткий час. Коли ситуація минає, симптоми зазвичай минають.

Фізичні симптоми тривоги:

  1. Тремтіння чи тряска.
  2. Відчуття повноти в горлі або грудях.
  3. Задишка чи прискорене серцебиття.
  4. Запаморочення.
  5. Спітнілі, холодні, липкі руки.
  6. Нервозність.
  7. М’язове напруження, болі або болючість (міалгії).
  8. Крайня втома.
  9. Проблеми зі сном, такі як нездатність заснути чи залишатися сплячим, раннє пробудження або занепокоєння.

Тривога впливає на частину мозку, яка допомагає контролювати те, як ви спілкуєтеся. Це ускладнює творче самовираження та ефективне функціонування у стосунках. Емоційні симптоми тривоги:

  • занепокоєння, дратівливість, відчуття збудження;
  • страх, що трапиться щось погане; відчуття приреченості;
  • нездатність зосередитися; відчуття, що ваш розум стає порожнім.

Тривожний розлад

Тривожні розлади виникають, коли люди мають як фізичні, так і емоційні симптоми. Тривожні розлади заважають тому, як людина ладнає з іншими, і впливають на повсякденну діяльність. У жінок удвічі частіше, ніж у чоловіків, виникають проблеми з тривожними розладами. Приклади тривожних розладів включають панічні атаки, фобії та генералізований тривожний розлад.

Часто причина тривожних розладів невідома. Багато людей із тривожним розладом кажуть, що вони нервували й хвилювалися все своє життя. Ця проблема може виникнути в будь-якому віці. Діти, у яких є хоча б один батько з діагнозом депресії, більш схильні до тривожного розладу, ніж інші діти.

Тривожні розлади часто виникають разом з іншими проблемами, такими як:

  • проблеми психічного здоров’я, такі як депресія;
  • проблеми із вживанням психоактивних речовин;
  • фізична проблема, наприклад, хвороба серця або легенів.

Перш ніж діагностувати тривожний розлад, може знадобитися повне медичне обстеження.

Напад паніки

Панічна атака — це раптове відчуття крайньої тривоги або сильного страху без ясної причини чи коли немає ніякої небезпеки. Панічні атаки — звичайна справа. Вони іноді зустрічаються у здорових людей. Напад починається раптово і зазвичай триває від 5 до 20 хвилин, але може тривати й довше. Найбільша тривога виникає приблизно через 10 хвилин після початку нападу.

Симптоми включають відчуття смерті або втрати контролю над собою, прискорене дихання (гіпервентиляція), оніміння або поколювання в руках або губах і прискорене серцебиття. Ви можете відчувати запаморочення, пітливість або тремтіння. Інші симптоми включають утруднене дихання, біль у грудях або стиснення, а також нерегулярне серцебиття. Ці симптоми з’являються раптово і без попередження.

Іноді симптоми панічної атаки настільки сильні, що людина боїться, що в нього або в неї станеться серцевий напад. Багато симптомів панічної атаки можуть виникати при інших захворюваннях, таких як гіпертиреоз, ішемічна хвороба серця або ХОЗЛ. Перш ніж діагностувати тривожний розлад, може знадобитися повне медичне обстеження.

Вважається, що люди, у яких повторюються несподівані напади паніки і які непокояться про ці напади, страждають на панічний розлад.

Фобії

Фобії — це крайні та ірраціональні страхи, які заважають повсякденному життю. У людей із фобіями є страхи, які неспівмірні з реальною небезпекою, і вони не в змозі контролювати їх.

Фобії поширені й іноді зустрічаються з іншими станами, такими як панічний розлад або розлад Туретта. Більшість людей справляються з фобіями, уникаючи ситуації або об’єкта, які спричиняють у них паніку (поведінка уникнення).

Фобічний розлад виникає тоді, коли поведінка уникнення стає настільки екстремальною, що заважає вам брати участь у повсякденній діяльності.

Існує три основні типи фобічних розладів:

  • боязнь залишитися на самоті або в громадських місцях, де допомога може бути недоступна або втеча неможлива (агорафобія);
  • боязнь ситуацій, коли індивід може піддатися критиці з боку інших (соціальна фобія);
  • страх конкретних речей (специфічна фобія).

Фобії можна лікувати, щоб зменшити відчуття страху і тривоги.

Проаналізуйте свої симптоми, щоб вирішити, чи варто і коли вам звернутися до лікаря.

За появи перелічених вище симптомів і проявів рекомендуємо вам звернутися до психотерапевта. Це полегшить діагностику та подальше лікування.

Домашнє лікування

Розпізнайте і прийміть свою тривогу з приводу конкретних речей або ситуацій, а потім складіть план боротьби з недугою. Наприклад, якщо ви постійно турбуєтеся про фінанси, створіть бюджет або план заощаджень.

Не зациклюйтеся на минулих проблемах. Змініть те, що ви можете, щоб почуватися комфортніше за поточних проблем, але забудьте минулі проблеми або речі, які ви не можете змінити.

Будьте ласкаві до свого тіла:

  • знімайте напругу за допомогою вправ або масажу;
  • спробуйте техніки зняття стресу, які спрямовані на розслаблення вашого розуму і тіла;
  • висипайтеся, як слід;
  • практикуйте здорове мислення та уникайте негативних думок;
  • уникайте алкоголю, кофеїну, шоколаду та нікотину. Вони можуть підвищити рівень вашої тривожності. Деякі заборонені наркотики, як-от кокаїн, крек і амфетаміни (спіди), також можуть викликати занепокоєння.

Займіться своїм розумом:

  • вийдіть і зробіть що-небудь, що вам подобається, наприклад, сходіть на смішний фільм або прогуляйтеся пішки;
  • плануйте свій день. Занадто багато або занадто мало справ може зробити вас більш тривожним;
  • ведіть щоденник своїх симптомів. Обговоріть свої страхи з хорошим другом. Довіра до інших іноді знімає стрес;
  • вступайте в соціальні групи або добровільно допомагайте іншим. Самотність може змусити речі здаватися гіршими, ніж вони є насправді.

Профілактика

Уникайте кофеїну, особливо в каві, чаї, колі, енергетичних напоях і шоколаді. Кофеїн може тримати вас у напруженому, збудженому стані.

Не паліть та не використовуйте бездимні тютюнові вироби. Нікотин стимулює багато фізичних і психологічних процесів, змушує ваші кровоносні судини стискатися та змушує ваше серце працювати важче.

Робіть вправи протягом дня. Навіть швидка прогулянка навколо кварталу може допомогти вам залишатися спокійним.

Поговоріть зі своїм лікарем про ваші симптоми тривоги чи паніки. Ваш лікар або інший медичний працівник може допомогти вам знайти способи зменшити ваші симптоми за допомогою таких методів, як біологічний зворотний зв’язок, гіпноз або когнітивно-поведінкова терапія.

Підготовка до відвідування лікаря

Ви можете допомогти лікарю діагностувати захворювання, бувши готовим відповісти на такі запитання:

  1. Який ваш головний симптом?
  2. Як давно у вас з’явилися ці симптоми?
  3. Що викликає появу ваших симптомів?
  4. Чи є у вас інші симптоми, які можуть бути пов’язані з вашим основним симптомом? Ці інші симптоми можуть включати:
    • прискорене або нерегулярне серцебиття;
    • нудота;
    • оніміння або слабкість;
    • надмірне потовиділення;
    • відчуття, що вам не вистачає повітря;
    • занепокоєння, дратівливість;
    • відчуття пригніченості;
  5. У вас коли-небудь була подібна проблема в минулому?
  6. У кого-небудь ще у вашій родині коли-небудь діагностували тривожний розлад, депресію або інше психічне захворювання?
  7. Хто-небудь у вашій родині намагався накласти на себе руки або помер від самогубства?
  8. Які домашні лікувальні заходи ви пробували? Вони допомогли?
  9. Які ліки ви використовуєте?
  10. Які трав’яні добавки ви приймаєте?
  11. Чи використовуєте ви алкоголь або інші наркотики щоб впоратися зі своїми симптомами?
  12. Чи курите ви або вживаєте інші тютюнові вироби?

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН