complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Цукровий діабет: що це таке, причини, симптоми, лікування

31.01.2024

Щороку кількість пацієнтів із діагнозом “цукровий діабет” нестримно зростає. Щоб виправити цю невтішну статистику, давайте детально поговоримо про причини виникнення цієї патології, способи її діагностики та заходи профілактики.

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет — це об’єднана назва для ендокринних захворювань, пов’язаних із порушенням рівня глюкози в крові через проблеми з інсуліном. Інсулін — гормон, що виробляється підшлунковою залозою, який регулює рівень глюкози (цукру) в крові. За наявності у людини зазначеної патології організм не здатний правильно використовувати або виробляти інсулін, що призводить до підвищеного рівня цукру в крові. Це захворювання може впливати на різні органи та системи організму людини, викликаючи різноманітні ускладнення і патології.

Які типи цукрового діабету існують?

Існує два основних типи цієї недуги:

  1. Цукровий діабет 1 типу — розвивається, коли імунна система атакує й знищує клітини, що виробляють інсулін у підшлунковій залозі. Люди з цим видом патології потребують щоденних ін’єкцій гормону для підтримки нормального рівня глюкози в крові.
  2. Цукровий діабет 2 типу — організм не може ефективно використовувати інсулін, вироблений підшлунковою залозою. Цей різновид частіше розвивається у дорослих, але може також зустрічатися у дітей і підлітків. Лікування може включати дієту, запропоновану фізичну активність і, в деяких випадках, ліки.

Також виділяють ще один тип — гестаційний, який виникає у вагітних жінок і може негативно вплинути на здоров’я як матері, так і дитини.

Причини цукрового діабету

Причини появи та розвитку патології можуть варіюватися залежно від типу:

  • на ймовірність розвитку першого типу захворювання впливають такі чинники, як генетична схильність, аутоімунні порушення, вірусні інфекції;
  • поява другого типу пов’язана з порушеннями способу життя. Неправильне харчування, недостатня фізична активність і зайва вага — всі ці фактори впливають на розвиток цього виду патології. 

У деяких випадках до розвитку хвороби можуть призвести захворювання підшлункової залози або інших ендокринних органів.

Також на виникнення патології впливає вік. У людей старшого та похилого віку ця проблема зустрічається набагато частіше. Але в деяких випадках хвороба може виникати у дітей і підлітків. 

Симптоми цукрового діабету

Основною ознакою цього захворювання є підвищений рівень глюкози в крові, який не контролюється належним чином інсуліном — гормоном, що продукується підшлунковою залозою.

Прояви можуть бути такими:

  • постійна спрага;
  • часте сечовипускання;
  • втома і слабкість;
  • свербіж шкіри;
  • часті інфекції;
  • оніміння кінцівок;
  • повільне загоєння ран і порізів.

Симптоми діабету також включають зниження маси тіла та сухість шкіри. У пацієнтів також може виникнути зоровий розлад і підвищена чутливість до інфекцій.

Ускладнення цукрового діабету

Несвоєчасна діагностика і лікування недуги може призвести до різного роду ускладнень: 

  1. Хвороби серця і судин.
  2. Проблеми з нирками.
  3. Проблеми із зором, аж до сліпоти.
  4. Виразки та інфекції стоп.
  5. Пошкодження судин.
  6. Зниження гостроти зору.
  7. Нейропатія (патологічні стани, що супроводжуються незапальними змінами з боку нервів).

Контроль рівня цукру в крові та застосування відповідного лікування є ключовими факторами запобігання цим ускладненням.

Діагностика цукрового діабету

Головним дослідженням, яке вкаже на наявність у пацієнта цієї патології, є вимірювання рівня глюкози в крові. Також лікарі нерідко призначають аналіз крові на глікогемоглобін (глікований гемоглобін). Для підтвердження діагнозу можуть знадобитися інші дослідження, такі як аналізи сечі й тести на антитіла до власних антигенів бета-клітин підшлункової, різні генетичні дослідження.

Як проходить лікування цукрового діабету?

Лікування може містити в собі:

  1. Інсулінотерапію — введення в організм пацієнта препаратів інсуліну.
  2. Застосування оральних препаратів, що поліпшують чутливість до інсуліну.
  3. Регулярні фізичні навантаження і дотримання дієти.

Інсулін може застосовуватися у пацієнтів з діабетом 1-го типу, тоді як терапія для пацієнтів з діабетом 2-го типу може передбачати пероральні препарати або ін’єкції інсуліну.

Наслідки цукрового діабету

Безсумнівно, ця хвороба впливає на весь організм. Серед найпоширеніших наслідків захворювання значаться:

  • ниркова недостатність;
  • ретинопатія (ураження сітчастої оболонки очного яблука будь-якого походження);
  • ішемічна хвороба серця;
  • інсульт (апоплексія мозку);
  • деменція (старечий маразм);
  • інфаркт міокарда (серцевий напад);
  • остеопороз.

Профілактика цукрового діабету

Профілактика виникнення цієї патології охоплює такі заходи:

  1. Підтримка здорового способу життя.
  2. Регулярні медичні огляди.
  3. Контроль ваги.
  4. Фізична активність.
  5. Уникнення шкідливих звичок.

Дієта за цукрового діабету

Харчування за цукрового діабету має бути збалансованим і включати помірне споживання вуглеводів, дотримання режиму прийому їжі. Краще вживати продукти з низьким глікемічним індексом.

Також у раціоні має бути їжа, багата на волокна, з низьким вмістом жирів. Розподіл прийомів їжі та контроль порцій також важливі для управління рівнем глюкози в крові. Рекомендується уникати надмірного споживання цукру та швидких вуглеводів.

Дотримання спеціальних рекомендацій щодо прийому їжі, активний спосіб життя і регулярне дотримання запропонованих медичних рекомендацій є важливими елементами ефективного управління перебігом даної патології. Комплексний підхід до лікування та профілактики допомагає зменшити ризики ускладнень і забезпечити якісне життя пацієнтів із цією хронічною недугою.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН