complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Що таке фарингомікоз: причини, симптоми, лікування

07.05.2024

Фарингомікоз є серйозним медичним захворюванням, яке належить до грибкової інфекції глотки. Тут ми детально розглянемо клінічні прояви цього захворювання, його причини, можливі ускладнення та варіанти лікування.

Що таке фарингомікоз?

Фарингомікоз — це медичний термін, що використовується для опису грибкових інфекцій, які вражають глотку — частину горла, розташовану за ротом і носовою порожниною. Зазвичай це захворювання спричиняється дріжджоподібними грибками роду Candida, але також може виникати внаслідок ураження й іншими видами грибків.

Недолікований фарингіт — одна з основних причин розвитку цього патологічного процесу. Саме тому при захворюваннях горла потрібно неухильно дотримуватися приписів лікаря.

Класифікація фарингомікозу

Залежно від клінічних проявів, мікоз горла поділяють на такі види:

  • псевдомембранозний — на поверхні тканин локалізується жовтувато-білий наліт;
  • еритематозний — у глотці з’являються ділянки з гладкою блискучою поверхнею;
  • гіперпластичний — характеризується наявністю великих бляшок білуватого відтінку;
  • ерозивно-виразкових — присутні виразки, порушується цілісність тканин.

Важливо пам’ятати, що за відсутності належного лікування гостра форма цього захворювання дуже швидко переходить у хронічну, яка набагато складніше піддається терапії.

Причини фарингомікозу

Розвиток фарингомікозу зазвичай пояснюється порушенням балансу природної флори глотки, яке часто провокується кількома чинниками:

  1. Імунокомпрометовані стани — пацієнти з ослабленою імунною системою, хворі на ВІЛ/СНІД, рак або ті, що приймають імуносупресивну терапію, піддаються підвищеному ризику виникнення цієї патології.
  2. Хронічний тонзиліт — запальне ураження мигдалин. Від них інфекція далі поширюється на здорові тканини, що й призводить до виникнення фарингомікозу.
  3. Безконтрольне вживання антибіотиків — може порушити природний мікробний баланс, що дає змогу грибкам розростатися.
  4. Погана гігієна порожнини рота — відсутність регулярного і ретельного догляду за порожниною рота також може підвищити ризик розвитку грибкових інфекцій.
  5. Цукровий діабет — у таких пацієнтів часто відбуваються зміни в хімічному складі слини, що може сприяти росту грибків.
  6. Хронічна сухість у роті — внаслідок наявності хвороб, за яких виробляється недостатня кількість слини, також може розвинутися фарингомікоз.

Симптоми фарингомікозу

Симптоми фарингомікозу можуть варіюватися залежно від тяжкості інфекції, але зазвичай містять:

  • постійний біль у горлі, який не минає під час використання звичайних засобів;
  • утруднене ковтання, яке супроводжується болем або дискомфортом;
  • наявність білого нальоту або бляшок на слизовій оболонці горла;
  • почервоніння і набряк глотки;
  • неприємний запах із рота;
  • збільшені лімфовузли в ділянці шиї;
  • загальна слабкість і швидка стомлюваність.

Ускладнення фарингомікозу

Якщо фарингомікоз не лікувати, він може перейти в хронічну форму. Надалі це може призвести до серйозніших проблем зі здоров’ям, зокрема:

  1. Інфекція може поширитися на інші частини ротової порожнини або потрапити в стравохід і дихальні шляхи.
  2. Сильний біль і труднощі з ковтанням можуть призвести до порушення харчування і проблем зі шлунково-кишковим трактом.
  3. Особливо у пацієнтів з ослабленим імунітетом, грибкова інфекція може поширитися на інші частини тіла, що призводить до системного кандидозу.

Щоб цього не допустити, важливо своєчасно звернутися до фахівця для постановки діагнозу і призначення ефективної терапії.

Діагностика фарингомікозу

Діагностикою та лікуванням цього захворювання займається отоларинголог. На прийомі лікар збирає анамнез про здоров’я пацієнта — запитує про раніше перенесені хвороби глотки, методи, які використовували для їхнього лікування, а також про те, які лікарські препарати та в яких кількостях приймає пацієнт.

Крім того, лікар використовує такі методи для постановки діагнозу:

  • візуальний огляд горла для виявлення ознак грибкової інфекції.
  • мікроскопічне дослідження мазків із горла для визначення конкретного виду грибка;
  • аналіз крові на рівень цукру.

За необхідності отоларинголог скеровує пацієнта до інших фахівців — дерматовенеролога, інфекціоніста або ендокринолога.

Лікування фарингомікозу

Лікування грибкового фарингіту спрямоване на знищення вогнища інфекції та усунення симптомів. Ефективна терапія в цьому разі містить у собі:

  • протигрибкові препарати. Пацієнту призначають пероральні або топічні протигрибкові препарати, такі як ністатин, флуконазол або клотримазол;
  • правильна гігієна порожнини рота. Регулярне чищення зубів, використання зубної нитки й ополіскувачів для порожнини рота допомагає знизити ризик розвитку цієї недуги;
  • лікування основних захворювань. Контроль ендокринних та інших системних захворювань організму, коригування приймання ліків, що впливають на вироблення слини або імунну функцію, може запобігти рецидиву.

Профілактика фарингомікозу

Профілактичні заходи запобігання цій патології доволі прості та включають підтримання хорошої гігієни порожнини рота, правильне та своєчасне лікування лор-захворювань, а також розумне використання антибіотиків, щоб не порушити природний баланс флори порожнини рота та глотки.

Розуміння і розпізнавання ранніх ознак фарингомікозу — ключ до запобігання його прогресуванню та ускладненням. Регулярні медичні огляди та увага до здоров’я порожнини рота вкрай важливі, особливо для тих, хто схильний до підвищеного ризику розвитку грибкових інфекцій.

Последние новости

07.05.2024Остеоартрит — що це, причини, симптоми, лікування

Що таке остеоартрит? Остеоартрит, також відомий як остеоартроз або дегенеративне захворювання суглобів — хронічне прогресуюче захворювання, що характеризується поступовим руйнуванням хряща в суглобах. Хрящ — це гладка тканина, що покриває кінці кісток у суглобах і сприяє їхньому плавному руху. За остеоартриту хрящ стоншується і з часом повністю стирається, що призводить до тертя кісток одна об […]

07.05.2024Цистит: що це, причини, симптоми, лікування

Що таке цистит? Цистит — це запальне захворювання сечового міхура, яке характеризується хворобливими відчуттями під час сечовипускання, прискореним позивом до сечовипускання та іншими симптомами. Це одне з найпоширеніших урологічних захворювань, яке може вражати людей різного віку та статі. Запалення може зачіпати не тільки слизову оболонку сечового міхура, а й усю його структуру, призводячи до дискомфорту […]

07.05.2024Що таке фарингомікоз: причини, симптоми, лікування

Фарингомікоз є серйозним медичним захворюванням, яке належить до грибкової інфекції глотки. Тут ми детально розглянемо клінічні прояви цього захворювання, його причини, можливі ускладнення та варіанти лікування. Що таке фарингомікоз? Фарингомікоз — це медичний термін, що використовується для опису грибкових інфекцій, які вражають глотку — частину горла, розташовану за ротом і носовою порожниною. Зазвичай це захворювання […]

07.05.2024Що таке тиреотоксикоз — причини, симптоми, лікування

Тиреотоксикоз, або гіпертиреоз, це стан, за якого щитоподібна залоза виробляє надмірну кількість тиреоїдних гормонів, що призводить до прискорення метаболічних процесів в організмі. Це захворювання може суттєво вплинути на різні органи та системи, спричиняючи низку серйозних симптомів та ускладнень. Що таке тиреотоксикоз? Тиреотоксикоз щитоподібної залози — це клінічний стан, спричинений надлишком тиреоїдних гормонів у крові. Це […]

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН