complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Денситометрія в Complimed з використанням R.E.M.S. технології, заснованої на ехографічному скануванні

15.10.2020

Що таке денситометрія?

Денситометрія — це метод дослідження щільності кісткової тканини для діагностики остеопорозу.

Остеопороз — системне скелетне захворювання, для якого характерне порушення мікроархітектоніки кісткової тканини, що призводить до зниження міцності (підвищення крихкості) кісток і, як наслідок, до збільшення ризику переломів.

Зміни в кістках відбуваються постійно: стара кісткова тканина руйнується, а на її місці утворюється нова. Однак за остеопорозу порушується рівновага між кісткоутворенням і кісткоруйнуванням (на користь останнього). У результаті цього, міцність кісток знижується.

Людина може не знати про захворювання, оскільки втрата кісткової маси протікає повільно та безсимптомно. За статистикою, остеопороз щороку вражає 200 мільйонів людей у всьому світі. Також в однієї з трьох жінок і в одного з п’яти чоловіків старше 50 років трапляється остеопоротичний перелом.

Остеопорозу можна запобігти раннім виявленням, і вже сьогодні існує кілька ефективних методів його лікування: від простих змін способу життя та коригування харчування до медикаментозного лікування. Усе, що потрібно — вчасно пройти денситометрію.

Денситометрія в Complimed

У клініці Complimed денситометрію проводять за допомогою денситометра EchoStation від “EchoLight”, заснованого на R.E.M.S. технології. “EchoLight” — італійська медична компанія, що спеціалізується на розробці технологій для діагностики остеопорозу та здоров’я кістки.

Денситометр EchoStation нова ера в діагностиці остеопорозу

Денситометр EchoStation призначений для оцінювання щільності кісткової тканини хребців поперекового відділу хребта та шийки стегнової кістки, які найбільш схильні до переломів.

Перевагами R.E.M.S. технології кісткового денситометра EchoStation, крім ранньої діагностики остеопорозу, є:

1) Швидкість. Швидка реєстрація даних, їхнє опрацювання та миттєвий медичний звіт, що включає всі основні діагностичні параметри.

Спочатку відбувається вибір ділянки для дослідження та її візуалізація. У процесі сканування алгоритм автоматично виявляє межі кістки та обчислює області дослідження для аналізу даних. Далі починається автоматичний сигнальний і спектральний аналіз. Після обробки отриманих даних формується медичний звіт.

2) Точність. Повністю автоматизована технологія діагностики зводить до мінімуму людський фактор і залежність від досвіду оператора. Програма автоматично ідентифікує характеристики досліджуваної кістки в отриманих кластерах зображень, проводить розрахунки.

Позиціювання пацієнта не впливає на визначення мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ), оскільки кут нахилу між датчиком і цільовою кісткою залежить тільки від способу розміщення зонда.

По завершенню збору даних, весь подальший процес повністю автоматизовано, що виключає появу додаткових джерел можливих помилок, які впливають на точність вимірювань.

3) Технологія EchoSound. Вона ґрунтується на запатентованому методі R. E. M. S. (РЕМС — радіочастотної ехографічної мультиспектрометрії), який на цей момент є найпередовішим методом для оцінки щільності кісток.

EchoSound передбачає інноваційний підхід до оцінки характеристик кістки за допомогою використання радіочастотних сигналів, отриманих під час ехографічного сканування.

Особливість методу R.E.M.S. — використання радіочастотних сигналів, отриманих під час ехографічного сканування цільової кісткової структури, для визначення внутрішньої архітектоніки кістки й мінеральної щільності кісткової тканини шляхом детального порівняння з референсними спектральними моделями.

4) Без випромінювання. Інноваційна ехографічна технологія здатна оцінити стан кісткової тканини без рентгенівського випромінювання.

5) Миттєвий медичний звіт. Медичний звіт містить усі загальні параметри діагностики остеопорозу: BMD (МЩКТ, г/см²), T-індекс, Z-індекс та індекс складу тіла (body composition).

Медичний звіт також містить унікальний числовий параметр — показник крихкості (Fragility Score). Цей показник забезпечує незалежну оцінку крихкості кістки й ризику перелому за допомогою проведення спеціального статистичного та спектрального аналізу.

Індекс, розроблений FRAX®, дає змогу лікареві розрахувати 10-річний ризик перелому (загальний/в районі стегна), завдяки чому денситометр EchoLight з технологією R.E.M.S. є найповнішим і найнадійнішим рішенням для кісткової денситометрії.

Чому технологія R.E.M.S. краща, ніж старі технології для діагностики остеопорозу?

Нижче ми розглянемо підсумки засідання експертного консенсусу, організованого та проведеного Європейським товариством з клінічних та економічних аспектів остеопорозу, остеоартриту та захворювань опорно-рухового апарату (ESCEO). Засідання було присвячене дослідженню сучасних підходів до оцінки щільності кісткової тканини, діагностики остеопорозу та прогнозування ризику переломів. Під час засідання робоча група також обговорила клінічні перспективи R.E.M.S., проаналізувавши інформацію про випробування радіочастотної ехографічної мультиспектрометрії.

Вимірювання мінеральної щільності кісткової тканини за допомогою двохенергетичної рентгенівської абсорбціометрії (DEXA) залишається поточним стандартом визначення остеопорозу, як це визначено Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я. Проте обмеження цього методу стимулювали наукові дослідження для визначення надійних і точних альтернативних підходів до оцінки щільності кісток.

Було запропоновано кілька різних методів, включно з використанням додаткових параметрів на основі DEXA, кількісну комп’ютерну томографію та кількісне ультразвукове дослідження.

Хоча кожен із методів діагностики остеопорозу продемонстрував дещо поліпшені клінічні характеристики, жоден із них не задовольняв усім вимогам для широкого поширення та використання. Їхніми недоліками є:

  • неясна клінічна корисність;
  • дози опромінення;
  • обмежена доступність;
  • незастосовність для хребта та стегна;
  • невідповідність усім наявним клінічним потребам.

Технологія R.E.M.S. виходить за межі обмежень методу DEXA та інших методів для діагностики остеопорозу, пов’язаних із точністю візуалізації (відтворення) кісткових тканин, позиціюванням пацієнта і ручною сегментацією зображення, забезпечуючи високоточні вимірювання.

R.E.M.S. — це доступна технологія діагностики остеопорозу та оцінки ризику переломів шляхом оцінки мінеральної щільності кісткової тканини на основі використання радіочастотних сигналів, отриманих під час ехографічного сканування.

Незаперечною перевагою технології R.E.M.S. є проведення діагностики без використання рентгенівського опромінення.

Крім того, R.E.M.S. продемонстрував додатковий потенціал в оцінці крихкості скелета на основі якості структури кістки за допомогою показника крихкості (Fragility Score), який не залежить від денситометричної оцінки.

Нові підходи для підвищення міцності кісток і оцінки ризику переломів необхідні для кращого ведення пацієнтів з остеопорозом. У цьому контексті проведені дослідження показали, що R.E.M.S. є інноваційним підходом до діагностики остеопорозу та прогнозування ризику переломів, який є більш точним, ніж старі методики, у т.ч. DEXA.

Більш детальну інформацію про дослідження можна знайти за посиланням:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6763416/

Денситометрія в клініці Complimed проводиться на провідному апараті EchoStation (виробництва італійської компанії “EchoLight”) з використанням інноваційних R.E.M.S. технологій. Крім мінеральної щільності кісток, фахівець також аналізує T- і Z-індекси, індекс маси тіла (ІМТ), індекс FRAX® (що визначає ризик перелому (загальний/в районі стегна) в найближчі 10 років), що в сумі дає змогу зробити максимально об’єктивний висновок та призначити вчасне і правильне лікування остеопорозу з метою запобігання остеопоротичним переломам.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН