complimed-ligo_1 >
Ваш отзыв отправлен

Коли варто звернутися до сімейного лікаря?

13.08.2021
Семейная медицина в Complimed

У 2018 році в Україні розпочалася багатоетапна реформа, що полягала в перепрофілюванні звичайних поліклінік на амбулаторії сімейної медицини. Тепер безоплатну медичну допомогу можна отримати незалежно від місця прописки чи проживання, а терапевта, педіатра або сімейного лікаря можна обирати самостійно.

Навіщо потрібен сімейний лікар?

Сімейний лікар — фахівець широкого профілю, який проводить прийом дорослих і дітей. У такого лікаря спеціалізація набагато ширша, ніж у звичних педіатрів і терапевтів, він лікує не тільки ГРВІ, отруєння чи видає довідки. Фахівець знається на судинно-серцевих і неврологічних патологіях, хворобах шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, суглобів, нирок і порушеннях обміну речовин.

Лікар здійснює медичне спостереження всієї родини: бабусь і дідусів, мам і тат, дітей. Знає історії хвороб, генетичні схильності до патологій і хронічних хвороб, особливості перебігу деяких хвороб, реакції на щеплення, алергії та інше. Володіючи такими знаннями, сімейний лікар може успішно займатися профілактикою захворювань, які переслідують цілі покоління однієї сім’ї, запобігати небезпечним випадкам захворювань. Спостереження сімейного лікаря допомагає уникнути багатьох хвороб і довгих походів по різних фахівцях у спробах з’ясувати причини проблем.

З чим звертатися до сімейного лікаря?

Сімейний лікар — перша ланка в лікуванні та профілактиці будь-яких захворювань. Лікар займається діагностикою та лікуванням, а за потреби направляє до вузького спеціаліста і призначає додаткові аналізи та обстеження, які треба зробити перед відвідуванням.

Поширені захворювання:

  • ГРВІ, ангіна, грип, бронхіт;
  • алергії;
  • неврологічні порушення;
  • серцево-судинні хвороби;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • хвороби вуха, горла, носа;
  • порушення обміну речовин.

Консультація сімейного лікаря також знадобиться, якщо виникають симптоми, що спричиняють дискомфорт або тривожать.

Симптоми найчастіших хвороб:

  • нежить, кашель, біль у горлі;
  • задишка, сльозотеча, біль у грудях;
  • головні болі, запаморочення, часті втрати свідомості, підвищений артеріальний тиск;
  • болі в серці, оніміння кінцівок, посиніння губ;
  • болі в животі, дискомфорт після їди, печія, нудота;
  • зниження слуху, болі у вухах і в зонах навколо, біль навколо носа;
  • тривалий нежить, гнійні виділення з носа, втрата голосу, осиплість;
  • різкі стрибки ваги, надмірна маса тіла, надмірне оволосіння.

Сімейний лікар займається не тільки лікуванням. Важлива частина його роботи — запобігання захворюваності шляхом профілактики, щеплення та інформування пацієнтів про можливі ризики виникнення тих чи інших хвороб. Важливо пам’ятати, що регулярний профілактичний візит до лікаря простіший та ефективніший, ніж лікування хвороб.

Навіщо потрібна декларація?

Укладення декларації із сімейним лікарем — це укладення договору про те, що ви добровільно бажаєте отримувати безоплатну медичну допомогу від лікаря. За ці послуги держава платить лікарю зарплату. Але це зовсім не означає, що укласти декларацію можна тільки з лікарем у державній сімейній амбулаторії. Підійде будь-яка клініка, яка уклала договір про співпрацю з Національною службою здоров’я України. Наразі багато приватних клінік уклали цей контракт.

Якщо ви змінили місце проживання або роботи, вам не сподобався лікар, то ви завжди маєте право укласти декларацію з іншим. При цьому стара декларація автоматично анулюється, і вам не треба її розривати. Кількість переукладень декларації із сімейним лікарем законом не обмежена, проте варто відповідально підходити до цього вибору, оскільки цьому фахівцеві ви довіряєте своє здоров’я.

Що дає декларація із сімейним лікарем?

Багато пацієнтів не поспішають укладати декларацію, оскільки не розуміють, які питання вирішує сімейний лікар і які права дає цей документ.

Декларація із сімейним лікарем гарантує:

  • отримання направлення до профільного спеціаліста чи на госпіталізацію;
  • безплатну імунізацію згідно з державним календарем;
  • отримання документів, що підтверджують хворобу (довідки та лікарняні листи);
  • спостереження психічно хворих людей, враховуючи рекомендації фахівця;
  • отримання направлення та безплатні базові аналізи;
  • ведення неускладненої вагітності;
  • безплатні швидкі тести на ВІЛ і гепатити;
  • призначення препаратів, виписування рецептів (зокрема за пільговими програмами, наприклад “Доступні ліки”);
  • надання пацієнтам паліативної допомоги: виписування рецептів на наркотичні та психотропні речовини, лікування больового синдрому.

У клініці “Complimed” ви можете записатися до сімейного лікаря без декларації. Однак, за наявності укладеної декларації з лікарем, вам гарантовано безплатний прийом. Для укладення декларації ви можете залишити заявку у формі на сайті чи записатися на прийом за вказаними телефонами.

Последние новости

17.04.2024УЗД серця + консультація лікарки-кардіолога за вигідною ціною

Відчуваєте біль, чи інші тривожні симптоми проблем із серцем? Потурбуйтесь про себе сьогодні – запишіться на консультацію за вигідною ціною! В період з 15 квітня по 15 травня, при проходженні УЗД серця, ви отримаєте можливість одразу проконсультуватись з лікарем-кардіологом Чернишовою Наталією Володимирівною безкоштовно! Вартість консультації та УЗД серця буде коштувати 750 грн, замість 1350 грн. […]

29.03.2024Що таке стенокардія – причини, симптоми, лікування

Що таке стенокардія? Стенокардія серця – це клінічний синдром, за якого людина відчуває гострі, пекучі або здавлювальні напади болю чи дискомфорту за грудиною. Причина появи й розвитку такого стану криється в гострій нестачі кровопостачання серцевого м’яза (ішемії міокарда), за якої міокард недоотримує необхідної для серця кількості кисню. Больові відчуття найчастіше виникають під час виконання фізичних […]

29.03.2024Кропив’янка – що це, причини, симптоми та лікування

Багато хто з нас з дитинства знайомий з такою рослиною, як кропива, а точніше, з доволі неприємним впливом під час контакту з нею, що спричиняє тривале печіння та свербіж. У цій статті ми поговоримо про захворювання, зовнішня симптоматика якого нагадує “вжалення” кропивою, звідки й походить назва хвороби – кропив’янка. Крім чергового запитання, що це за […]

29.03.2024Аутоімунні захворювання: що це, причини, симптоми, лікування

Аутоімунні захворювання являють собою різнорідні за клінічними проявами патології, в основі яких лежить одна основоположна проблема – порушення роботи імунної системи. Ці хвороби є одними з найзагадковіших і найскладніших у лікуванні захворювань. Річ у тім, що патології аутоімунного характеру можуть вражати практично будь-яку частину тіла, спричиняючи цілий діапазон симптомів і ускладнень. У цій статті ми […]

27.03.2024Скринінг судин та консультація хірурга Лаври А. А. за приємною ціною

У комплексній клініці Complimed діє спеціальна пропозиція: консультація судинного хірурга та скринінгове дослідження судин лише за 750 гривень! Відчуваєте важкість, набряклість, швидку втомлюваність та м’язовий біль у ногах? Такі симптоми можуть свідчити про наявність судинних захворювань, які без своєчасної діагностики та лікування можуть призвести до серйозних наслідків, таких як втрата еластичності стінок судин, розширення й […]

Укласти декларацію ОНЛАЙН